ФРАНЦУЗИ, ПОЉАЦИ И СЛОВЕНЦИ ДОМИНИРАЛИ НА ХРОНОМЕТАРСКОЈ ТРЦИ

375

Такмичари из Француске, Пољске и Словеније постигли су најбоље резултате на данашњој хронометарској трци Свјетског првенства у аматерском бициклизму одржаној на Палама.

Улогу фаворита у конкуренцији дама од 60 до 64 године оправдала је најбоља бициклисткиња свих времена Жани Лонго из Француске, која је деветострука шампионка свијета и олимпијска побједница из Атланте 1996. године.

Она је по први пут у Републици Српској и БиХ о понијела је најбоље утиске.

„Изненађена сам што је све на овако високом нивоу, не због предрасуда, већ због чињенице да је овакав тип такмичења обично мало опуштенији. Освојила сам много златних медаља, али свакој се радујем и свака ми је важна. Стаза је била прилично тешка и технички захтијевна“, изјавила је Жана Лонго.

Она додаје да је смјештена на Палама, те да ће доћи опет идуће године на квалификациону трку.

Директор првенства Владимир Куваља рекао је новинарима да је на хронометарској трци дужине око 20 километара учествовало 400 такмичара из педесетак земаља што је, ипак, велики број с обзиром на вирус корона.

„Поносан сам на то. Ово је једна од тежих дисциплина и када се вози по равном. Овде имају брда, тако да је трка била напорна. Све је протекло одлично, а потрудили смо се да тако буде, али увијек постоји доза сумње када се ради о овако комплексним догађајима за организовање. Тек смо на почетку првенства и надам се да ће све проћи како је почело“, рекао је Куваља.

Начелник општине Пале Бошко Југовић захвалио се свим учесницима који су дошли да посјете ову локалну заједницу, јер могу да виде богату туристичку понуду.

„Ово је једно од најозбиљнијих такмичења које ће квалитетно промовисати Пале и локлани туризам, захваљујући дјеловањем свих општина у саставу града Источно Сарајево“, наводи Југовић.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман изразио је задовољство што је трка кренула са Пала, те да није било лако окупити представнике у бициклизму из 50 земаља.

Сутра је планирана церемонија отварања Свјетског првенства у бициклизму од 18.00 часова на паркингу испред спортске дворане у Источном Сарајеву, односно у дворани уколико буду лоши временски услови.

/Срна/