ЦРКВА СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ НА ТРЕБЕВИЋУ ПРОСЛАВИЛА КРСНУ СЛАВУ

392

Црква Светог пророка Илије у селу Луке на Требевићу данас је прославила крсну славу, која се традиционално обиљежава у прву недјељу по Илиндану.

Након свете литургије и ломљења славског колача, услиједила је литија око цркве, а након тога је, уз ручак и музику, настављено дружење окупљених.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић подсјетио је да се од обнављања Цркве, 1993. године, седам дана по Илиндану, народ с овог подручја, али и шире, окупља, зборује, кумује се цркви, а увијек након тога услиједи и народно весеље.

Ћосић истиче да, док је таквог зборовања и окупљања људи, увијек ће бити напретка и просперитета за ове крајеве.

Он каже да је ово специфично подручје које се налази на тромеђи општина Источно Ново Сарајево, Пале и Источни Стари град, да је увијек њедрило добре домаћине и људе који су градили и Сарајево у периоду од 1945. до 1992. године, а који и данас граде Источно Сарајево.

– Ово је прилика, као и сваке године, да се сјетимо Стјепана Лучића који је у најтежим временима у Другом свјетском рату био предсједник општине Пале и који је након злочина усташа у Палама, одлучио да овдје организује народ. На овој локацији, на Лукама је изградио Цркву Светог пророка Илије која је, нажалост, послије Другог свјетског рата девастирана – подсјетио је Ћосић.

Он је истакао да Црква Светог пророка Илије на Лукама за овај народ представља нешто што је од давнина, с кољена на кољено преношено, а то је отпор угрожавању и угњетавању.

– Сада је ово мјесто окупљања. Људи се сјећају прошлости, али гледају у будућност и добре ствари. У надоградњи овог комплекса, градске власти ће изградити споменик Стјепану Лучићу. Видјећемо да ли ће бити биста или споменик у природној величини, али ћемо то урадити како би генерације подсјећало на човјека који је ово изградио – казао је Ћосић.

Мјештанин Милован Јевтовић каже је да је ово значајан дан за овај крај, а посебно за село Луке.

– Овај вјерски објекат много говори о времену у којем је настао. Постојала је потреба становништва да овдје обавља вјерске обреде – казао је Јевтовић.

Ова црква брвнара подигнута је 1943, а порушена 1955. године. Градња је поново почела 1993, а завршена је 1996. године, када је освештао блаженопочивши митрополит дабробосански Николај.

Године 1999. у порти цркве саграђена је парохијска сала.

/Срна/