ЋОСИЋ: БОЛНИЦА „СРБИЈА“ ЈЕДАН ОД СИМБОЛА ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА

453

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је болница у Касиндолу, данас Болница „Србија“, један од најважнијих и најпрепознатљивијих симбола Источног Сарајева.

„Од званичног почетка рада као опоравилишта 1921. године, преко санаторијума, до данас када имамо Болницу „Србија“, ова здравствена установа је била ослонац народа нашег краја.То се посебно показало у посљедњем, Одбрамбено-отаџбинском рату када су љекари наше болнице водили своје најтеже битке за животе људи и најчешће их добијали упркос лошим изгледима“, навео је Ћосић, поводом обиљежавања 100 година болнице у Касиндолу.

Градоначелник Ћосић нагласио је да у Источном Сарајеву данас имамо модерну здравствену установу.

„Ова болница има своје проблеме, посебно у ово тешко вријеме пандемије, али се свакодневно боримо за њено унапређење, првенствено јачањем кадровских капацитета – подржавајући специјализације њених љекара. Сигуран сам да ће се то показати као исправан пут и да ћемо у наредном периоду имати још квалитетнији кадар на задовољство свих корисника услуга“, истакао је Ћосић.

Академији, која је одржана синоћ у Културном центру Источно Ново Сарајево, присуствовао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, као и бројни представници политичког, културног и вјерског живота Источног Сарајева и Републике Српске.

Одлука о градњи болнице у Касиндолу донесена је 1914. године, а са радом је почела након Првог свјетског рата као опоравилиште. Првог новембра 1938. године опоравилиште је проглашено за санаторијум.

Влада Републике Српске 25. новембра 1993. године донијела је одлуку о оснивању Клиничког центра медицинског факултета Сарајево у чији састав улази и Општа болница Касиндо.

Потписивањем Дејтонског мировног споразума, услиједила је подјела територија на Сарајевској регији и самим тим и гашење здравствених установа примарног и секундарног нивоа и то домова здравља, болнице Жица, болнице „Др Енест Грин“ и Института за физијатрију и рехабилитацију Илиџа. Дио опреме, као и особља прихваћен је у болницу Касиндо којој се 2006. године придружује и Војна болница са Сокоца.

У Источном Сарајеву је 7. јула 2017. године потписан уговор и положен камен темељац за изградњу нове болнице „Србија“, у коју су марта 2019. године смјештени први пацијенти.