ЋОСИЋ ЗВАНИЧНО ПРЕУЗЕО ДУЖНОСТ ГРАДОНАЧЕЛНИКА

595

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић данас је и званично преузео дужност од досадашњег градоначелника Ненада Вуковића. Примопредаја је извршена у присуству чланова Комисије за примопредају дужности градоначелника коју је именовала Скупштина града Источно Сарајево.

Новоизабрани градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је раније, након сједнице Скупштине града на којој је усвојена оставка Вуковића, да ће, у складу са предложеним закључцима, упутити захтјев Министарству управе и локалне самоуправе Републике Српске о измјенама Закона о граду Источно Сарајево.

 „Одборници у Скупштини града треба да се бирају на директан начин. Треба уважити специфичност и величину свих општина. Нико не треба да се осјети угроженим и треба да радимо на јединству и окупљању од подручја Сокоца до подручја Трнова“, истакао је Ћосић, додајући да ће се потрудити да што прије научи специфичности функционисања града Источно Сарајево, те да је спреман на сарадњу са свим политичким партијама.

Досадашњи градоначелник Ненад Вуковић рекао је да овакви коректни потези могу да буду нова пракса у Републици Српској и БиХ и додао да је ово нешто што враћа Источно Сарајево ондје гдје му је мјесто, а то је мјесто достојанства.

Скупштина града Источно Сарајево прихватила је у уторак оставку досадашњег градоначелника Ненада Вуковића на ову функцију, која је резултат договора са представницима Министарства управе и локалне самоуправе и новоизабраног градоначелника Љубише Ћосића, како би била ријешена правна криза произведена због измјена Изборног закона Републике Српске и Закона о граду Источно Сарајево.

Скупштина града усвојила је тада закључак којим се тражи од Министарства управе и локалне самоуправе, Владе РС и Народне скупштине Републике Српске да у наредном периоду донесу измјене и допуне Закона о локалној самоуправи, Закона о граду Источно Сарајево и Изборног закона Републике Српске, како би се уредила питања избора градоначелника и одборника у Скупштини града Источно Сарајево.

Скупштина града усвојила је и закључак којим се од Народне скупштине Републике Српске тражи аутентично тумачење Закона о граду Источно Сарајево, Изборног закона Републике Српске и Изборног закона БиХ, с обзиром на правне недоумице око примопредаје дужности.