ЋОСИЋ И БЈЕЛИЦА ПОТПИСАЛИ СПОРАЗУМ О СУФИНАНСИРАЊУ КУПОВИНЕ АУТОБУСКЕ СТАНИЦЕ

256

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић потписао је са начелником општине Соколац Милованом Бјелицом Споразум о суфинсирању куповине Аутобуске станице на Сокоцу, за шта је потребно издвојити укупно 480.000 КМ.

Ћосић је истакао да ће град за ове намјене издвојити око 150.000 КМ, а општина Соколац око 330.000 КМ колика је процијењена вриједност овог и помоћних објеката који су били у служби станице.

Он је навео да ће град Источно Сарајево свој дио за ове намјене уплатити у прва два мјесеца наредне године.

„Веома је битно да ћемо тај дио средстава искористити за куповину једног дијела земљишта, који ће бити искориштен за изградњу новог Ватогасног дома који ће се вјероватно градити у 2024. и 2025.“, нагласио је Ћосић.

Он је најавио могућност измјене закона према којој би локалним заједницама припадало више средстава од ватрогасне накнаде, те да би тај посао изградње могао почети и у наредној години.

Према његовим ријечима, куповином Аутобуске станице која није у функцији од почетка јануара, биће ријешен проблем аутобуског стајалишта на Сокоцу, те саобраћајно повезивање градских општина.

Ћосић је нагласио да је за град Источно Сарајево Соколац веома битна локална заједница, као привредно најздравија општина имајући у виду број дрвопрерађивача и произвођача млијека, што значи да је у реалном сектору напредовала много.

„У буџету града за идућу годину имамо 300.000 КМ које ћемо искористити за реконструкцију дијела главне улице у градском насељу Соколац, али ћемо и 2024. издвојити исто толико, те кроз сарадњу са Путевима Републике Српске, покушати да урадимо и три попречне од главне улице и асфалтирали паркинг простор и цијелу ту инвестицију заокружити на 1.000.000 КМ на двије године“, истакао је Ћосић.

Он је додао да град има обавезу заједно са општином, која је доста помогла, да ради на изградње канализације у Кнежини по пројекту вриједности 160.000 КМ.

Ћосић је нагласио да пројекти које кандидује начелник општине Соколац имају дугорочни ефекат по ову локалну заједницу, у чему ће град пружити подршку на одређен начин, као што је пројекат соларне електране.

Он је нагласио да је и данас са Бјелицом разговарао о пројекту тунелског повезивања Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе са Палама, о неопходности
завршетка пројектне документације за изградњу треће траке преко Романије, те о будућем пројекту изградње етно-села на Равној Романији.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је новинарима да ће већ почетком наредне године Градска и Општинска управа Соколац разговарати о пројектима битним за ове двије заједнице, додајући да Соколац од града, осим планираних средстава, очекује моралну, политичку и административну подршку.

Он је најавио да ће општина Соколац у наредној години ући у четири/пет капиталних пројеката, међу којима је соларна електрана од 100 мегавата са озбиљним инвеститором из Њемачке, етно-село на Равној Романији – ресорт одмаралиште „Соколов град“, за што је општина добила подршку од виших нивоа власти, те почетак градње „Градске куће“.

Према његовим ријечима, локална управа наставља са рјешавањем пројеката, система за пречишћавање воде за пиће и отпадних вода.

Аутобуска станица власништво Подружнице „Аутохерца“ на Сокоцу није у функцији од почетка јануара, па је било потребно изнаћи средства за куповину овог и помоћних објеката који су били у служби станице.

/Срна/