ЋОСИЋ И КАЛАБУХОВ О МОГУЋНОСТИМА ЗА САРАДЊУ

593

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов данас су у Источном Сарајеву разговарали о досадашњој сарадњи и могућностима за будући заједнички рад, констатујући да, осим у привреди, простор за сарадњу постоји и у области културе, невладиног сектора, као и спорта.

Ћосић је изразио задовољство што је руски амбасадор први дипломата којег је угостио у својству градоначелника Источног Сарајева, те истакао да Калабухов добро познаје прилике у БиХ, гдје је прије 15 година био отправник послова Амбасаде Русије.

Према Ћосићевим ријечима, дио разговора односио се на сарадњу Источог Сарајева и руског града Коломне, који имају братске односе, а посебно на сарадњу универзитета ова два града.

„Кад прође вријеме вируса корона, вјерујем да ћемо на овом пољу и те како сарађивати“, истакао је Ћосић и напоменуо да је разговарано и о томе да у оквиру међудржавне комисије за економску сарадњу која дјелује при Министарству спољне трговине и економских односа у Савјету министара град Источно Сарајево делегира одређена питања.

Подсјећајући на добре историјске везе српског и руског народа, Ћосић је новинарима рекао да је искористио прилику да амбасадора Калабухова позове да буде гост на манифестацијама које организује град Источно Сарајево, посебно имајући у виду настојања да се ова градска средина интернационализује.

Калабухов је изразио задовољство сарадњом Амбасаде Русије и града Источног Сарајева.

„Имамо питања која морамо ријешити и инструменте за то“, истакао је Калабухов и навео да еколошку ситуацију на подручју Источног Сарајева и Сарајева треба заједнички рјешавати како би комплетна регија била љепша.

Говорећи о сарадњи Источног Сарајева и Коломне, Калабухов је рекао да је Коломна, која се налази близу Москве, свега 30 година млађа од руске пријестонице, која је настала 1147. године.

„Мислим да у будућности, након епидемије, можемо успоставити и персоналну сарадњу“, навео је руски амбасадор.

Он је додао да има добру сарадњу са амбасадором БиХ у Русији Жељком Самарџијом и да им је заједничка жеља да Источно Сарајево буде још љепше.

/Срна/