ЋОСИЋ И ЋОРИЋ О ПРОЈЕКТИМА НА ПОДРУЧЈУ ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА

434

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић разговарао је данас са министром саобраћаја и веза Републике Српске Недељком Ћорићем о најважнијим пројектима на подручју града који су у надлежности овог министарства. На састанку је било ријечи о изградњи тунела Пале – Источно Ново Сарајево – Источна Илиџа, саобраћајнице од Сокоца према Палама, изградњи треће траке пута преко Романије, али и рехабилитацији пута од Власенице до Сокоца.

Градоначелик Ћосић рекао је да је путна мрежа веома важна за Источно Сарајево, јер је ово специфичан град.

„Источно Сарајево је град који није у потпуности урбано повезан, и јако је битно да везу између општина учинимо што бржом, односно транспорт роба и људи учинимо што сигурнијим и бржим“, рекао је Ћосић.

Градоначеник је рекао да се фокус ставља на саобраћајницу од Сокоца према Палама, односно, изградњу треће траке преко Романије, те истакао да је јако важна и веза са Србијом.

„Драго ми је да је министар Ћорић ставио фокус на рехабилитацију пута од Власенице до Сокоца,  критичне дионице од Хан Пијеска до Сокоца, а постоје ствари које би требало да се унаприједе и када је ријеч о регионалним и магистралним путевима“, истакао је Ћосић и додао да се конкретно ради о два кружна тока на Палама, једном кружном току у Источној Илиџи и једном у Источном Новом Сарајеву.

Градоначелник је посебно нагласио да је важна подршка за изградњу гондоле од Пала до Јахорине, коју ће градити Олимпијски центар, те додао да је Олимпијски Центар допринио да се слика о Јахорини у потпуности промијени, те да се из године у годину биљежи раст броја туриста.

Ћосић је рекао да му је веома драго што је министар подржао и тунеско повезивање Пала, Источног  Новог Сарајева и Источне Илиџе.

„У фази смо расписивања јавног позива за израду предстудије изводљивости, а након тога наши кинески партнери ће урадити студију изводљивости“, рекао је градоначеник, те нагласио да ће ресороно министарство бити упознато са свим документима, што ће бити пут и „улазница“ у Владу Републике Српске.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске, Недељко Ћорић, рекао је да је важно  да се сублимирају и генеришу интереси свих општина на територији града, те да се поставе приоритети који не одступају ни од кога ко ту гравитира.

„Разговарали смо о изградњи тунела, који је добра и квалитетна идеја, неће бити великих препрека да дођемо у коначници до реализације тог пријекта“, истакао је министар и додао да ће тај пројекат олакшати промет роба, услуга и кретање становништва.

Он је рекао да је важна рехабилитација магистралних путева на подручју Источног Сарајева, посебно рехабилитација путних праваца од Источног Сарајева према Фочи, од Пала према Власеници, те изградња треће траке преко Романије

Министар је нагласио да је ријеч о пројектима који ће допринијети бољем квалитету саобраћаја и изразио наду да ће Влада као и у претходним годинама имати посебан сензибилитет према граду Источно Сарајево.