ЋОСИЋ: ЛОКАЛНЕ ВЛАСТИ ИМАЈУ СЛУХА ЗА ПРИВРЕДНЕ СУБЈЕКТЕ

377

Предсједник Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић истакао је да су општине и градови у Српској, након епидемије вируса корона спремне да помогну привредницима и да при креирању локалних буџета и политика воде рачуна и о интересу привредних субјеката.

Ћосић је на Јахорини, пред почетак конференције посвећене развоју локалних самоуправа и Програму „Повољно пословно окружење и повећање инвестиција“ рекао новинарима да је Савез општина и градова један од потписника меморандума који дефинише начине и правце додјељивања сертификата повољног пословног окружења БФЦ, које имају неке локалне заједнице у Републици Српској, што показује колико је битан истински однос локалне заједнице према привреди.

Он је истакао да град Источно Сарајево и шест општина у његовом саставу немају БФЦ сертификат, али их ништа не спречава да раде на томе у сарадњи са Привредном комором.

Ћосић је нагласио да је данашња конференција прилика да се каже да су у Републици Српској одавно поједностављени процеси регистрације самосталних предузетничких дјелатности, убрзан процес издавања грађевинских дозвола, употребних дозвола, да је промијењен однос према привредном сектору формирањем савјета за пословни и економски развој.

Он наглашава да сву подршку приведницима пружа Савез општина и градова, локалне заједнице, Влада, као и Привредна комора, која артикулише потребе привредног сектора у Републици Српској.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је нагласио да овај град има БФЦ сертификат, те да су тренутно у ресертификацији, напомињући да би то било већ завршено, али је појава вируса корона то на неки начин зауставила.

„Хвала Привредној комори и свим њеним сарадницима који су нас успјешно водили кроз све ово. Папир скоро да ништа не значи ако то не примјењујете. Ако има локалних заједница које то примјењују, то је сигурно добро, али овај сертификат на неки начин вуче напријед, јер све мање озбиљни привредници имају времена да се бави истраживањем тржишта“, истакао је Ћурић.

Он истиче да озбиљни привредници гледају локалне заједнице које већ имају сертификате, не истражују тржиште, што значи да су задовољили све оно што привреди треба.

„Што се тиче Требиња, ми смо свјесни да треба да привлачимо и стране инвеститоре, али морамо да направимо пословно окружење повољно и за наше привреднике. Ако су наши привредници успјешни, ако су конкурентни на тржишту региона, сви заједно добијамо“, истакао је Ћурић.

Он је додао да је доста тога урађено у посљедње вријеме по том питању у Требињу и да овај град већ трећу годину примјењује БФЦ сертификат и резултати су већ видљиви.

„Дајемо попусте од 99 одсто за привреднике који се одлуче да улажу у пословној зони у производне објекте. Значи, на ренту и 25 одсто на трошкове уређења и дајемо могућност да купе земљиште, а плате након пет година. Наравно, постоје обавезе, ми већ након годину очекујемо да запосле одређени број људи и изграде објекат“, истакао је Ћурић.

/СРНА/