ЋОСИЋ: МАЛИ ЗЕЈТИНЛИК – НАЈСВЕТИЈЕ МЈЕСТО НА ОВОМ ПОДРУЧЈУ

550

Код Централног крста на Војничком спомен-гробљу на Сокоцу служен је помен погинулим српским борцима, након чега су представници града Источно Сарајево, градских општина и борачких организација положили вијенце и црвене руже у оквиру манифестације „Дани Источног Сарајева“ и поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

„Мали Зејтинлик је за сваког становника Источног Сарајева најсветије мјесто на овом подручју, гдје су упокојени они који су бранили Републику Српску и Источно Сарајево“, истакао је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Ћосић је новинарима на Сокоцу рекао да се наставља обиљежавање дана и крсне славе Града – Светог Петра Дабробосанског, али и Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Напомињући да је велики број српских бораца који су сахрањених на Војничком спомен-гробљу на Сокоцу одбранио територију која је у рату била Српско Сарајево, Ћосић је изразио жаљење због чињенице да су поједине сарајевске општине и насеља Срби у миру морали напустити јер Дејтонским споразумом нису остале у саставу Републике Српске.

„Тиме је њихова жртва још већа. Бранили и одбранили, а у миру, у слободи за коју у се борили, морали су напустити Српско Сарајево у великом дијелу и зато никада не могу бити заборављени“, рекао је Ћосић.

Према његовим ријечима, управо због тога су у оквиру манифестације „Дани Источног Сарајева“ и Дана српског јединства, слободе и националне заставе, руководство града, шест општина које чине градску заједницу са представницима регионалне и општинских борачких организација данас одали почаст српским јунацима погинулим у одбрани Сарајевско-романијске регије.

Ћосић је нагласио да ће се општине и град Источно Сарајево у наредном периоду борити за борачку популацију, те из године у годину поправљати положај људи из ове популације и трудити се да осмисле за њих нове програме подршке.

Предсједник Скупштине Града Источно Сарајево Бранко Короман нагласио је да је програм обиљежавања почео на Малом Зејтинлику, гдје је сахрањено скоро 1.000 српских бораца погинулих у обрани Сарајевско-романисјке регије и да ће тако бити и убудуће, када се буде славила слобода.

Он је додао да те слободе не би ни било да више од 4.100 српских јунака нису жртвовали живот у одбрани регије.

„Не можемо корачати у будућност ако чврсто не оправдамо и поштујемо прошлост и ово ће бити пракса и у будућим прославама Града“, поручио је Короман.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица напоменуо је да је један од оснивача Града Источно Сарајево и Војничког спомен-гробља Мали Зејтинлик и да је увијек дјеловао у правцу стварања српске слоге и јединства.

Он је новинарима рекао да се ових дана размишља о иницијативи да Војничко спомен-гробље на Сокоцу добије назив Нови Зејтинлик умјесто садашњег Мали Зејтинлик.

Бјелица је нагласио да су поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе на свим јавним установама на Сокоцу истакнуте српске заставе.

Вијенац на споменик положио је данас између осталих министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.

Током егзодуса, који је почео у децембру 1995. године, а завршен почетком марта 1996. године, на Војничко гробље „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу пренесени су посмртни остаци 500 сарајевских Срба.

Српски становници Илијаша, Илиџе, Хаџића, Вогошће и Грбавице, њих око 120.000, су након потписивања Дејтонског мировног споразума напустили одбрањена вјековна огњишта јер нису жељели да живе под туђом влашћу.

Србија и Република Српска заједнички прослављају празник српског јединства, слободе и националне заставе 15. септембра, на дан када су српске и савезничке јединице у Првом свјетском рату пробиле Солунски фронт.

/Срна/