ЋОСИЋ: МОНСТРУОЗНЕ ТВРДЊЕ У ФИЛМУ СЛОВЕНАЧКОГ РЕЖИСЕРА О „ЛОВУ НА ЉУДЕ“ СА ПОЛОЖАЈА ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

375

У интервјуу који је словеначки режисер Миран Зупанич, поводом његовог новог филма, у којем се говори о наводном „лову на људе“ на сарајевском ратишту током грађанског рата у БиХ, дао медијској кући “Ал Џазира Балканс”, изнесене су застрашујуће тврдње, сматра градоначелник Источног Сарајева, Љубиша Ћосић.

Ћосић наводи да су шокантне и скандалозне тврдње које су тема филма, те да је због тога морао да реагује.

„Свјестан сам да је ово моје реаговање и својеврсна “реклама” поменутом режисеру и његовом филму, али нисам могао да не одреагујем јер не смијемо у тишини посматрати како се сатанизација српског народа наставља и готово 30 година од рата у овој несрећној земљи. Морамо се борити“, поручио је Ћосић.

Градоначелник је објавио дописе које је послао режисеру и медијској кући која је објавила интервју, а у коме се помињу шокантне тврдње о „лову на људе“.

„Као озбиљан човјек, сачекаћу да погледам филм и након тога се консултовати са адвокатским тимом ради подношења кривичне пријаве против Вас за изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости“, написао је Ћосић Зупаничу и додао да су српски војници током грађанског рата у БиХ бранили своје породице и вјековна огњишта и нису ни организовали, ни учествовали у тако гнусним поступцима о каквим он говорити.

„Као човјек гнушам се на лов на животиње, а камоли на „лов на људе“ и оптуживање народа којем припадам са обје стране ријеке Дрине за такве монструозности, које су нормалном човјеку незамисливе, без иједног материјалног доказа, апсолутно је неприхватљиво и будите сигурни да ћу предузети све правне мјере да се то онемогући“, написао је Ћосић.

Навео је да је згрожен тврдњама изнесеним у интервјуу словеначког режисера и сценаристе.

„Не постоји ни један једини материјални доказ о томе, не постоји ни један документ, аудио или видео запис, званична информација домаћих или страних надлежних органа и тужно је да сте, без обзира на то, спремни да учествујете у оптуживању српског народа с обје стране ријеке Дрине, односно припадника Војске Републике Српске и Војске Југославије за такве монструозности, које су нормалном човјеку незамисливе“, навео је Ћосић.

„Да ли сте свјесни шта чините објављивањем овог интервјуа и колико се мржње на тај начин шири међу народима у БиХ?“, упитао је градоначелник Источног Сарајева.

Поручио је да су овакве ствари неприхватљиве, да наша дјеца не заслужују да се овакво сјеме раздора и мржње и даље сије у БиХ и на тај начин доводи у питање њихова мирна будућност у овој земљи.