ЋОСИЋ: НАРЕДНИХ ДАНА О КОРАЦИМА КА ТУЖБИ ГРАЂАНА ПРОТИВ НАТО-а

356

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић најавио је да ће у наредних неколико дана бити одржан састанак о даљим корацима који могу довести до тужбе грађана Сарајевско-романијске регије против НАТО-а због посљедице бомбардовања.

Ћосић је изјавио Срни да Градска управа Источно Сарајево има моћан правни тим који се увијек одазове када је у питању друштвена одговорност и заштита Републике Српске.

Он је навео да је кроз процес који је кренуо у Србији створена прилика да и институције и невладине организације које се овим питањем баве у Републици Српској, кроз конректне и аргументоване доказе, покрену тужбе против НАТО-а.

Ћосић је рекао да су немјерљиви злочини НАТО снага над цивилним становништвом и материјална штета направљена у Републици Српској приликом бомбардовања, али 27 година након тога правда може бити достижна, иако је закаснила.

“Да барем насљедници тих људи и њихове породице добију надокнаду на неки начин. По мени је битнија ствар од финансијске надокнаде да ће неко одговарати за употребљавање моћне војне силе против цивила”, навео је Ћосић.

Он је рекао да је бомбардовањем Републике Српске НАТО направио двоструки злочин, као и да су посљедице бомбардовања видљиве и данас.

“Злочин је првенствено направљен над онима који су погинули директно од бомбардовања, потом код оних људи који су умрли од посљедица болести које изазива бомбардовање осиромашеним уранијом”, истакао је Ћосић.

Ћосић је подсјетио да је велики број пријератних становника Хаџића послије рата преминуо од посљедица бомбардовања, те да је Сарајевско-романијска регија у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату претпјела страховита бомбардовања, како са копна тако и из ваздуха.

Адвокат из Ниша Срђан Алексић изјавио је за Срну да би до краја године требало да буде заказано прво рочиште према тужби против НАТО-а због посљедица бомбардовања осиромашеним уранијумом СР Југославије 1999. године и да је у припреми још 20 таквих тужби, уз налазе вјештака.

Алексић је рекао да и становници Републике Српске имају право поднијети тужбу и да је потребно да прикупе медицинску документацију.

/Срна/