ЋОСИЋ НА ОБИЉЕЖАВАЊУ ДАНА СЈЕЋАЊА НА ЖРТВЕ НАТО БОМБАРДОВАЊА

446

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић присуствоваће сутра обиљежавању Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској, током којег је убијено 46 бораца и седам цивила.

На мјесном гробљу Грлица у општини Источна Илиџа у 11,00 часова биће служен помен и положено цвијећа на споменик првим жртвама НАТО бомбардовања у Српском Сарајеву.

Програм обиљежавања биће настављен у 11,30 часова у Храму Свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима, гдје ће бити служен парастос за све погинуле Србе у НАТО агресији на Републику Српску, након чега је, у порти храма, у 11,45 часова, предвиђено обраћање званичника и пригодан умјетнички програм.

Брат и сестра Радмила и Раденко Галинац били су међу првим жртвама НАТО агресије, када их је 9. септембра 1995. године на срушеном мосту у Семизовцу, код Сарајева, убио пилот НАТО авијације.

Напад авијације НАТО-а на Српску почео је 30. августа 1995. године на положаје и инфраструктуру Војске Републике Српске, а касније неселективно и по цивилним циљевима.

На подручје Републике Српске током НАТО агресије бачено је више од 1.000 авио-бомби и крстарећих ракета, а употријебљен је и осиромашени уранијум од чијих посљедице и данас обољевају и умиру грађани Српске.

.