ЋОСИЋ: ОДБРАНА САРАЈЕВСКО-РОМАНИЈСКЕ РЕГИЈЕ ОМОГУЋИЛА ОПСТАНАК СРБА

511

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је данас да је одбрана Сарајевско-романијске регије у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату омогућила опстанак Срба на овом подручју, што је водило стварању Републике Српске, Источног Сарајева и његових локалних заједница.

Ћосић је на Палама, поводом обиљежавања Дана Сарајевско-романијске регије, рекао новинарима да три ријечи – одбрана, стварање и опстанак говоре о улози српског народа и војске од 1992. до 1995. на овом простору.

Он је указао да је Сарајевско-романијски корпус бранио и одбранио подручје на којем су живјели Срби, али и други народи, те подсјетио да су оног момента када су одбрањена, нажалост, ова подручја већим дијелом припала Федерацији БиХ.

Ћосић наводи да су народ и војска били свјесни жртава, али су се тога свјесно одрекли да би створили Републику Српску.

Он је подсјетио да је циљ био задржати и одбранити народ, цивиле, спријечити покоље какви су се дешавали много пута у прошлости и задржати се на просторима гдје су Срби били најмасовнији и најдоминантнији и живјели са другима којима су помагали.

„Ми никада нисмо употребљавали ријечи заузети, освојити и било шта друго што други раде. Једноставно се боримо за наш опстанак на овим просторима и због тога нам је веома значајан данашњи датум. Славићемо га као и наредне генерације годинама унапријед“, поручио је Ћосић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је локална заједница почаствована што је ове године домаћин обиљежавања Дана одбране Сарајевско-романијске регије иако је то могла бити и свака друга општина, јер су сви подједнако заслужни.

„Можда тад 1995. године нисмо били свјесни шта смо урадили за Републику Српску. Из дана у дан ће све то постајати јача чињеница и служити, прије свега, новим нараштајима да храбро корачају кроз будућности. Поготово ми који имамо Универзитет у Источном Сарајеву, студентске домове, треба то да преносимо на будуће генерације“, истиче Југовић.

Он поручује да је суштина данашњег скупа да оставе јаку поруку младим нараштајима шта су њихови очеви и стричеви радили, а шта они треба да раде у наставку очувања Републике Српске.

Обиљежавање одбране Сарајевско-романијске регије почело је јутрос литургијом и парастосом у Цркви Успења Пресвете Богородице на Палама, те поменом и полагањем вијенца и цвијећа код Централног споменика погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата.

Вијенац су положили предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић и изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић.

Почаст погинулим борцима одали су и положили цвијеће код споменика и делегација Народне скупштине Српске, српски представници у заједничким институцијама, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, руководства локалних заједница, представници организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, те Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.

Сарајевско-романијски корпус током рата имао је од 15.000 до 18.000 бораца, а за одбрану ове регије у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату живот је дало 4.156 бораца Војске Републике Српске.

Српске јединице сачувале су територију у Сарајевско-романијској регији, а потписивањем Дејтонског споразума, Срби су морали да напусте општине Илијаш, Вогошћа, Грбавица, Илиџа, Рајловац и Хаџићи.

Као симбол отпора, на овом простору изграђен је манастир Свети Георгије на Равној Романији, гдје се у Спомен-цркви налази више од 4.000 уклесаних имена бораца погинулих у обрани ове регије.

Обиљежавање овог историјског датума организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

/Срна/