ЋОСИЋ ОРГАНИЗОВАО ПРИЈЕМ ЗА УЧЕНИКЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ

527

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић уприличио је данас пријем за ученике генерације четири средње школе са подручја града.

Ученици генерације за школску 2020/2021. годину су Срђан Лучић из Средњошколског центра „Источна Илиџа“, Анамарија Каностревац из Средњошколског центра „Василије Острошки“ Соколац, Стефан Крсмановић из Средње школе „28. јуни“ Источно Ново Сарајево, те Драгана Станишић и Никола Пандуревић из Средњошколског центра „Пале“.

Ћосић је након пријема новинарима рекао да је било задовољство разговарати са овим младим људима који су током свог средњошколског образовања били најбољи, те изразио наду да ће по завршетку академских студија остати у Источном Сарајеву и дати допринос развоју града.

„Ми као Градска управа имамо обавезу да формирамо један концепт града знања. Можда некада у нашем друштву изгледа да смо дошли у ситуацију да се знање не цијени. Заиста, таквих ситуација има, али што прије прекинемо ту праксу и кренемо да овакве младе људе подстичемо и базирамо развој друштва на знању, мислим да ћемо далеко брже ићи напријед“, нагласио је Ћосић.

Градоначелник је рекао да је задовољан што је интересовање ових ђака окренуто ка софтверском инжењерингу, финансијама, медицини, али и усавршавању у области гастрономије.

Он каже да ће град Источно Сарајево наставити да подржава функционисање средњих школа на подручју града и додаје да се путем Владе Републике Српске бори за боље услове у градским школама.

Ћосић је најавио да ће убрзо бити расписан нови јавни позив за стипендирање најбољих студената, а да ће ове младе људи редовно стипендирати чиме ће им макар дјелимично бити олакшано студирање.

Директор Средњошколског центра Пале Синиша Руљ рекао да су професори само мали котур у образовању ђака, док је њихов напор и труд најважнији.

„Важно је да их испратимо и у будућности јер је ово крем нашег средњег образовања и треба им дати подршку, пошто ћемо бити у проблему ако се не окренемо памети. Овим младим људима морамо обезбиједити бољу будућност, запослење и задржати их у нашем граду“, указао је Руљ.

Срђан Лучић, који је истовремено завршио Гимназију и Средњу музичку школу, рекао је да му награде и признања много значе и да ће му бити велика мотивација у даљем академском образовању.

Он је захвалио градоначелнику Ћосићу и Градској управи на пријему, наградама и подршци.

Захваливши на подршци, Анамарија Каностревац рекла је да је поносна на своје постигнуће, те да даље образовање планира да настави на Медицинском факултету у Фочи.

Ученицима генерације уручене су новчане награде и пригодни поклони.

/Срна/