ЋОСИЋ ОЧЕКУЈЕ ОТВАРАЊЕ ПРЕДМЕТА У ВЕЗИ СА ФИЛМОМ „САРАЈЕВО САФАРИ“

331

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић очекује да ће Тужилаштво БиХ, на основу кривичне пријаве, отворити предмет у вези са документарним филмом “Сарајево сафари” на бази чињеница и доказа.

“Надам се да ће овај предмет бити отворен и да ће се судити на бази чињеница и доказа, као што су отворили предмет на основу кривичне пријаве градоначелника Сарајева Бењамине Карић”, рекао је Ћосић Срни.

Ћосић је 14. октобра поднио кривичну пријаву против Мирана Зупанича, режисера и сценаристе филма “Сарајево сафари”, те организатора петог “АЈБ ДОЦ” филм фестивала, на којем је овај филм приказан због основа сумње да су извршили кривично дјело изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости.

У образложењу пријаве наводи се да је словеначки режисер 29. августа дао интервју за медијску кућу “Ал џазира Балканс” поводом свог новог “документарног” филма “Сарајево сафари” у којем су изнесене тврдње о “лову на људе” на сарајевском ратишту током грађанског рата у БиХ, односно о томе да су богати странци новцем плаћали могућност да са положаја Војске Републике Српске пуцају и убијају цивиле у Сарајеву.

“Овакве тврдње, иако изнесене без иједног материјалног доказа, изазвале су негативне реакције међу српским становништвом у БиХ, док су у дијелу бошњачке јавности дочекане као потврда раније формираног стереотипа да су Срби агресори и злочинци, што је довело до додатне нетрпељивости и распиривања мржње међу народима у БиХ”, истакао је Ћосић у кривичној пријави.

Градоначелник Сарајева Бењамина Карић саопштила је јуче да је Тужилаштво БиХ отворило предмет у вези са документарним филмом “Сарајево сафари”, тачније НН лица о којима се говори у филму. Тужилаштво БиХ је обавијестило Карићеву да је у овом предмету именован тужилац.

/Срна/