ЋОСИЋ: ПОДРШКА ПРАВНОЈ БОРБИ ЗА ВРАЋАЊЕ ИМОВИНЕ ПОРОДИЦЕ ЈЕФТАНОВИЋ

408

Градоначелник Источног Сарајева, Љубиша Ћосић, данас је у Градској управи угостио Андреу Јефтановић, праунуку једног од најугледнијих сарајевских Срба Глигорија Јефтановића и обећао подршку у правној борби за враћање имовине њене породице.

„У наредном периоду биће ангажован тим адвоката који ће започети мирну правну борбу за повратак имовине породице Јефтановић у Сарајеву“, најавио је градоначелник Ћосић.

Ћосић је подсјетио да је, у оквиру активности које се односе на културу памћења и културу сјећања, Градска управа обновила породичну гробницу Јефтановића, гдје најистакнутије мјесто припада Глигорију Јефтановићу.

„Он је човјек коју је у периоду свог живота од 1840. до 1927. дао значајан допринос  развоју Сарајева, развоју пословања у Сарајеву и борби за права Срба, очување културе и традиције, и свега што је носило српски предзнак у тадашњем Сарајеву“, рекао је Ћосић, и нагласио да је Градска управа 2021. године обновила гробницу и тиме указала на значај српских породица који су у 19. и 20. вијеку донијеле препород и развој Сарајева.

Градоначелник је указао на значај породице Јефтановић и подсјетио да су Глигорије Јефтановић и његови насљедници изградили  први хотел „Европа“, те да је Глигорије био зачетник акицонарства, помагао изградњу Саборне цркве у Сарајеву, подржавао и оснивао српко друштво „Просвјета“, „Слога“. Глигорије је био  и један од оснивача прве Српске банке од 1904. године до 1907. године, први српски представник  у Краљевини  Југославији 1918. године, провео је двије године у тамници за вријеме Првог свјетског рата.

„Глигорије Јефтановић је симбол тадашњег Сарајева, тадашње БиХ,  и слободно се може рећи да је био најбогатији Србин 20. вијека у Сарајеву, да је много допринио данашњем Сарајеву и изгледу града данас. На Цигланама је изградио први погон и кружну пећ, те су Циглане по томе и добиле назив“, подсјетио је Ћосић.

Градоначелник је појаснио да су Андреиног деду, Душана Јефтановића, усташе одвеле у Јасеновац, 1941. године, гдје је и убијен.

„Немамо право да се одрекнемо онога што су Срби дали у изградњу Сарајева  и БиХ, јер је то предулов да би развијали Источно  Сарајево данас.“, рекао је Ћосић и нагласио да се докаже  да да овдје, како каже, Срби нису ни пали, ни бачени, већ да Јефтановићи и друге сарајевске породице, као и све породице које су градиле тадашње Сарајево, имају право на успомену на њих и право да се врати оно што је истински њихово.

„Ако је то данашње Сарајево заборавило и одбацило, Источно Сарајево сигурно неће, јер је то предуслов да би се развијало као град“, истакао је градоначелник, те додао да нема неколико историја, него само једна историја, а како каже, у историји Сарајева Јефтановићи и Глигорије су заузимали значајно  мјесто.

Андреа Јефтановић каже да је срећна што је дошла у Источно Сарајево.

„Ово је за мене част, у Сарајеву сам била три пута, међутим, данас се осјећам као код куће, и веома сам захвална на гостопримству. Живим у Чилеу, али је мој отац увијек чувао љубав према Сарајеву, Југославији и Србима.“, рекла је Андреа и додала да је много научила о својој породици и културном насљеђу, јер су за њу, као писца, веома важна сјећања и историја.

Она је захвалила градоначелнику на гостопримству, али и за подршку у правној борби за враћање имовине њене породице.

„Желим вам честитати, јер знам да пролазите кроз тешко вријеме, а невјероватно је видјети Источно Сарајево и све што сте постигли у ових 30 година“, рекла је Андреа Јефтановић, те  обећала да ће се сигурно вратити и научити српски језик.

Замјеник начелника Источног Новог Сарајева, Александар Костовић, који је присуствовао данашњем састанку, рекао је да породица Јефтановић симбол стварања старог Сарајева, али и ставарања Источног Сарајева.

„Град Сарајево је, нажалост,  својим понашањем према породици Јефтановић, показао како се односи према Србима и историји, али и да би волио да се неке ствари забораве, јер нису срећни што се овакве теме уопште  покрећу“, казао је Костовић.

Он је нагласио да је градоначелник Ћосић  обновом надгробног споменика послао поруку да није само градоначелник Источног Сарајева,  већ да води рачуна о свим сарајевским Србима и онима који су у том граду оставили  траг.