ЋОСИЋ: РАЗМЈЕНА ДОБРИХ ПРАКСИ У ОБЛАСТИ ЗАПОШЉАВАЊА

381

Градоначелник Источног Сарајева, Љубиша Ћосић, разговарао је данас у просторијама Градске управе  са директором Националне службе за запошљавање Србије, Зораном Мартиновићем и директором Завода за запошљавање Републике Српске, Мирославом Вујичићем.

Градоначелник Ћосић је у изјави за медије рекао да, иако Градска управа нема директну и искључиву надлежност у области запошљавања, да му је задовољство што је имао прилику угостити пријатеље и браћу из Србије, те нагласио да му је част упознати Зорана Мартиновића о Источном Сарајеву, те о томе како град функционише.

-Имали смо прилику да размијенимо добре праксе које њихова Национална служба за запошљавање проводи и покушамо направити везу са  локалним заједницама као што они чине у Србији, али уважавајући све оно што ради наш Завод за запошљавање, рекао је градоначелник, те додао да није случајно што је јуче у Источној Илиџи потписан уговор са значајним бројем послодаваца које је потписао Завод за запошљавање Републике Српске.

Он је истакао да је 1,8 милиона марака усмјерено ка самозапошљавању или запошљавању код послодаваца у Источном Новом Сарајеву и у Источној Илиџи, те додао да мисли да ће гледајући град тај износ  бити већи од три милиона КМ.

Директор Националне службе за запошљавање Србије, Зоран Мартиновић, на састанку је објаснио моделe рада у Србији, а градоначелник Ћосић је истакао да ће у функцији предсједника Савеза општина и градова упознати колеге о директној вези између локалних заједница и Националне службе за запошљавање, како би се тај модел примијенио у Републици Српској.

Он је додао да ова посјета неће бити посљедња, те да ће сарадњу наставити и у будућности.

-Источно Сарајево своје госте и браћу дочекује раширених руку, и тако смо данас дочекали и Зорана. Сигуран сам да ћемо позиције градоначеника и позиције два директора искористити како бисмо радили добре ствари за грађане и Источног Сарајева и Републике Српске, истакао је градоначелник.

-Мени је задовољство што нас је градоначеник упознао o активностима и плановима које имају у оквиру убрзаног развоја града Источног Сарајева и његових општина. Ми смо жељели да му приближимо искуства која Република Србија има, као и Национална служба за запошљавање са локалним самоуправама на територији Републике Србије, рекао је директор Мартиновић, и додао да  сваке године објављују јавни позив локалних самоуправа за суфинансирање локалних акционих планова, те да имају добру праксу са учешћем локалних самоуправа у финансирању мјера активне политике запошљавања, самим тим подршке послодавцима и незапосленим лицима.

Он је нагласио да буџет који локалне самоуправе издвоје за финансирање  политике запошљавања на годишњем нивоу износи од седам до осам милиона евра, што је велики подстицај за оно што Влада Републике Србије чини у погледу обезбјеђивања субвенција послодавцима и незапосленим лицима, те истакао да се тиме обезбјеђује много већи обухват и сливање већег дијела средстава у локалне самоуправе које политику запошљавања третирају као свој приоритет.

Он је истакао да са Заводом за запошљавање Републике Српске имају дугогодишња искуства и добре облике сарадње на свим пољима.

-Имамо сусрете који су за вријеме пандемије били обустављени, међутим сада су обновљени, те ћемо наставити ширити добре праксе и преносити једни другима оно што је добро на територијама Републике Србије и Републике Српске, како би се одржали позитивни трендови на тржишту рада, рекао је Мартиновић, те додао да су и с обзиром на то успјели и за вријеме пандемије обезбиједити одрживост радних мјеста, и  повећати запошљавање, те  стопу незапослености одржати на нивоима који су били и прије пандемије.

Мартиновић је захвалио на љубазном пријему и изразио задовољство за овакве сусрете.

-Градоначелник Ћосић обавља позицију предсједника Савеза општина и градова Републике Српске и покушаћемо за наредни период примијенити модел који Србија примјењује у финансирању пројеката запошљавања, односно обједињавања средстава које издваја Влада Републике Српске преко Завода за запошљавање и Савеза општина  и градова, рекао је Мирослав Вујичић, директор Завода за запошљавање Републике Српске.

Он је истакао да је рађен пројекат са четири општине, те је ово прилика и да са градоначелником Ћосићем у наредном периоду нови модел финансирања буде примијењен, а све у циљу смањења незапослености у Републици Српској.