ЋОСИЋ: СВЕ СПРЕМНО ЗА СУТРАШЊИ ПОЧЕТАК СВЈЕТСКОГ ПРВЕНСТВА

358

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић саопштио је данас да је све спремно за сутрашњи почетак Гран фондо свјетског првенства у аматерском бициклизму, наглашавајући да је ријеч о најзначајнијем спортском догађају у историји овог града.

„Свјетско аматерско бициклистичко првенство завређује огромну пажњу не само у Републици Српској, БиХ, већ и у региону. Само довођење Свјетског првенства много говори о организационим способностима оних који су прихватили домаћинство“, рекао је Ћосић на конференцији за новинаре.

Градоначелник Источног Сарајева указао је да је пандемија вируса корона разлог нешто слабијег одзива такмичара, напомињући да ће град угостити људе из 70 земаља са свих континената.

„Да није вируса корона који је и даље присутан у животима свих нас, увјерен сам да би умјесто 2.000 до 2.500 учесника у четири трке имали можда и 4.000 до 5.000“, рекао је Ћосић изразивши наду да ће читав спортски догађај протећи у најбољем реду.

Он је напоменуо да је велика ствар што ће Источно Сарајево остати на мапи свјетског бициклизма након овог спортског догађаја јер се град квалификује за даљи развој бициклизма и циклотуризма.

„Са директором трке Владимиром Куваљом сам договорио да ћемо и идуће године имати квалификационе трке на овом подручју које ће бити везане за свјетска бициклистичка првенства чиме се стављамо на мапу свјетског бициклистичког аматерског спорта“, додао је он.

Ћосић сматра да ће наредних дана Источно Сарајево и у приходовном смислу остварити значајне резултате јер је попуњен велики број смјештајних и угоститељских капацитета.

„Радује ме да је један број људи смјештен и у Сарајеву. Заинтересовани смо да покажемо способност, организованост и да сарађујемо на партнерској основи. Срећан што ће људи упознати Источно Сарајево, Републику Српску и препознати да смо способни да будемо домаћини оваквим веома значајним догађајима“, додао је Ћосић.

Директор трке Владимир Куваља захвалио је домаћинима Свјетског првенства градоначелнику Ћосићу, Влади Републике Српске, српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, начелницима Пала и Источног Новог Сарајева и свим институцијама које су стале иза дирекције Гран фондо свјетског првенства.

Он је указао да без подршке свих институција овај пројект не би могао бити реализован, подсјећајући да је Источно Сарајево добило организацију Свјетског првенства у избору од 20 градова 2018. године.

„Источно Сарајево на челу са градоначелником Ћосићем спасило је Свјетско првенство у БиХ и дугујем му велику захвалност за то. Желим да захвалим полицији Републике Српске и Кантона Сарајево који су у августу током квалификационе трке показали високи ниво професионализма због чега смо од Свјетске бициклистичке федерације добили све похвале, посебно када је у питању безбједност учесника“, рекао је Куваља.

Он је изразио наду да ће све протећи у најбољем реду наредних неколико дана током једног од највећих спортских догађаја у историји Републике Српске, БиХ, али и региона.

„Свјетско првенство јесте аматерско, али не може да учествује свако ко жели јер је ријеч о специфичном спорту који омогућује само учешће такмичара који представљају своје земље и испунили су норме да би дошли данас у Источно Сарајево“,појаснио је он.

Куваља се извинио грађанима Источног Сарајева и Сарајева што ће бити обуставља саобраћаја.

„Надам се да нам могу опростити овај пут. Лијеп је догађај и повод. Потрудили смо се да све направимо тако да саобраћај ипак функционише и да обуставе буду прије 17.00 часова када се највећи број грађана враћа кући с посла“, рекао је Куваља.

Начелник општине Пале Бошко Југовић је изразио задовољство што је локална заједница на чијем је челу добила прилику да се на најбољи начим промовише у бициклистичким круговима.

„Чињеница да ће се Светско првенство одржавати на територије четири општине Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево, Источни Стари Град и Пале довољно говори колико је то значајно за промоцију туризма. Пале се већ препознају као туристичка дестинација заједно са Олимпијским центром Јахорина, гдје ће се трке и завршавати“, рекао је Југовић.

Начелник Југовић сматра да ће учесници сутрашње трке на хронометар у Палама са собом понијети најбоље утиске.

/Срна/