ЋОСИЋ: СВЈЕТСКО ПРВЕНСТВО У БИЦИКЛИЗМУ ЗАСЛУЖУЈЕ ПОДРШКУ НАЈВИШЕГ НИВОА У СРПСКОЈ И БиХ

580

Свјетско првенство у бициклизму које ће се одржати од 5. до 10. октобра у Источном Сарајеву и на Јахорини, заслужује да буде подржано са највишег нивоа у Републици Српској и БиХ, изјавио је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

„С обзиром на значај овог догађаја, биће формиран организациони одбор, чије управљање ће бити понуђено српском члану и предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику, јер догађај заслужује да буде подржан са највишег нивоа“, рекао је Ћосић на Јахорини, гдје се говорило о току припрема за квалификациону трку за Свјетско аматерско првенство у бициклизму.

Према његовим ријечима, Источно Сарајево и његове општине у наредном периоду могу очекивати између 5.000 и 8.000 људи који ће у два временска интервала да посјете град и олимпијску планину Јахорину.

„Покушаћемо да у наредна четири мјесеца извршимо квалитетне припреме, како би од 5. до 10. октобра освјетлали образ Републици Српској, граду, његовим општинама, али и свима нама који живимо на овом простору“, истакао је градоначелник Источног Сарајева.

Он је рекао да је овај догађај битан не само за бициклизам, већ за комплетну туристичку понуду и промоцију Источног Сарајева, његових општина, Републике Српске, цијеле БиХ.

„Надам се да ће прва трка, која ће бити организована од 13. до 15. августа, показати са смо спремни, да смо добри домаћини, односно да ћемо у наредених скоро два мјесеца направити добру припрему за трку у октобру“, рекао је Ћосић.

Он је изразио убјеђење да ће највећи број такмичара и гостију бити смјештен на Јахорини, јер планина, као једини понуђач, заједно са свим хотелима и приватним смјештајем, може да на квалитетан начин прими људе, а да се нико не постиди.

„Сигуран сам да Олимпијски центар Јахорина који је један од организатора ове бициклистичке трке, са својим управљачким и технички опремљеним капацитетима, може да одговори на адекватан начин, када је у питању организација и дочек такмичара, али и других посјетилаца“, рекао је Ћосић.

Он је додао да ће се град и његове општине потрудити да у том организационом дијелу испрате овакав догађај, јер ће бити потребан додатни ангажман и комуналних предузећа, хитне помоћи, ватрогасаца као и других који су непримијетни, али без којих је немогућа организација догађаја.

Ћосић је навео да ће сутра у Источном Сарајеву разговарати са предсједником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем о бициклистичкој трци и свјетском првенству, те да ће обратити Влади и предузећу „Путеви Републике Српске“, како би биле саниране саобраћајнице које воде од Источног Новог Сарајева, Источног Старог Града, али и оне на територији Пала, како би све било спремно до октобра.

Ћосић је изразио наду да ће Свјетско бициклистичко првенство „радити као прави швајцарски сат“, с обзиром да су у организацију трке укључени озбиљни људи који су учесвовали у организацији сличних догађаја.

Он је подсјетио да је град организовао Европски омладински олимпијски фестивал /Ејоф/, те три пута био подршка Олимпијском центру у организацији трке кроз Србију.

Ћосић је изразио наду да ће након октобарске трке бициклиста сви посјетиоци Источног Сарајева и Јахорине бити задовољни оним што им буде понуђено, те да ће се вратити поново и бити појединачни промотери и града и олимпијске љепотице.

Директор првенства Владимир Куваља рекао је да је рута конципирана тако да обухвати што већи број општина и територија града, а фокус је био на Источно Ново Сарајево и на Јахорину.

Према његовим ријечима, квалификациона трка ће се возити од 13. до 15. августа, учествоваће 100 домаћих такмичара и неколико стотина страних, а око 2.000 људи ради на припреми овог догађаја.

Он је навео да ће се трка возити кроз Пале, старт двије трка биће у Источном Новом Сарајеву, а возиће се кроз Источни Стари Град, преко Требевића и Бруса до Јахорине, с тим да ће једна трка бити нешто дужа.

„Након тога слиједе припреме за Свјетско првенство. Петог октобра ће бити трка на хронометар, затим екипни хронометар који се вози у центру Источном Новог Сарајева па дан паузе. Стаза је нешто тежа него што је уобичајено, јер су све планине, што је прелијепо и захтјевно за такмичаре“, истакао је Куваља.

Он је захвалио руководству града што су спасили ово првенство, али и бициклизам у Републици Српској, јер ће Јахорина, сада бити позната не само по скијању, већ и по другом спорту.

„Захваљујемо Влади Републике Српске, те руководству Олимпијског центра које је препознало овај догађај, те на свему што су урадили да Јахорина постане препознатљива не само као зимски центар туризма, већ и љетни, како Српске, тако и БиХ“, рекао је Куваља.

/Срна/