ЋОСИЋ: СРБИ 1. МАРТ ПАМТЕ ПО УБИСТВУ СРПСКОГ СВАТА

411

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је Срни да Срби у Републици Српској, која територијално чини половину БиХ, а једну трећину становништва БиХ, 1.март могу да памте по убиству српског свата у Сарајеву, што је био и окидач за почетак ратних сукоба.

Ћосић је, говорећи о „дану независности“ који се данас слави у Федерацији БиХ, рекао да се држава прави кроз осјећај припадности, а Срби из Републике Српске немају осјећај припадности оваквој БиХ, због таквог понашања Бошњака.

„Ми имамо осјећај припадности БиХ као нашој земљи, коју смо ми вијековима уназад стварали, док Бошњаци као народ нису ни постојали, нити су могли да причају о БиХ“, истакао је Ћосић.

Он је истакао да би поштовао да славе дан независности Федерације БиХ и нешто што обиљежавају на својој територији, али је питање да ли би због националних осјећања Хрвата могли и то.

„Као и што ми славимо Дан Републике Српске 9. јануар, не би имали ништа против да славе дан независности Федерације БиХ. Али, да славе дан државности када се на половини територије не слави и када већина становника то не слави, онда то говори о њиховом наставку те трагикомедије којом бошњачки народ покушава да направи државу“, нагласио је Ћосић.

Да би се изградио осјећај припадности једној земљи кроз слављење празника, Ћосић каже да тај празник морају сви да прихвате.

„И све док нам се на силу намеће и покушавају вјештачки наметнути неки датуми као дани независности и државности, а немају никакве везе са овом БиХ, до тада ће то бити трагикомедија и до тада ћемо око тога имати различита мишљења“, рекао је Ћосић.

Он је поручио да се у Републици Српској треба окренути датумима који се у њој обиљежавају, који су за њу значајни, који говоре о поносној историји и ове земље и српског народа.

„Ми не бјежимо од тога да обиљежавамо нешто што веже нас и Бошњаке заједно, али овај 1. март, као њихов дан независности ни на који начин нас не веже, већ нас напротив раздваја. Замислите једну земљу у којој вас један дан раздваја и покушавате да га изградите као дан независности“, рекао је Ћосић, наводећи да је ријеч о трагикомедији.

Ћосић је рекао да је ово за Србе у Републици Српској обичан радни дан.

„Нека је срећан Бошњацима који га славе као дан независности Федерације БиХ, а ни на који начин га не могу славити као дан независности БиХ“, поручио је Ћосић.

Вољом Бошњака и Хрвата, а без учешћа Срба, 1. марта 1992. године завршен је нелегални референдум о одвајању БиХ од Југославије, који се у Републици Српској и хрватском дијелу Федерације БиХ не обиљежава.

Иако на нивоу БиХ нису усвојени заједнички празници, Бошњаци 1. март обиљежавају као „дан независности“, Република Српска одбацује тај датум, а хрватски дијелови Федерације БиХ га игноришу.

/Срна/