ЋОСИЋ: СТВАРАТИ УСЛОВЕ ЗА КОНАЧНО РЈЕШАВАЊЕ ПИТАЊА РЕГИОНАЛНЕ ДЕПОНИЈЕ

372

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић данас је, на позив директора Јавног предузећа „Комунално“ Пале Богдана Клачара, посјетио локалну депонију у општини Пале и упознао се о процесу одлагања и депоновања отпада на овом подручју на законом прописан начин.

Градоначелник Ћосић рекао је да ће се Градска управа Источно Сарајево потрудити да у наредних шест мјесеци три локалне депоније на подручју града буду оспособљене за добијања дозвола за рад за наредних пет година.

„Три депоније на подручју града, једна у Рогатици, гдје се одлаже отпад са Сокоца, друга у Палама, гдје се одлаже отпад из Пала и Источног Старог Града и трећа у Кијеву, гдје се одлаже отпад из Трнова, Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева, требало би да оспособимо до нивоа добијања дозвола за рад за наредних пет година, како би створили услове за коначно дефинисање питања регионалне санитарне депоније на овом подручју“, рекао је Ћосић.

„Заједничка обавеза општинских и Градске управе јесте да брину о процесу прикупљања, одлагања и збрињавања комуналног отпада на подручју нашег града“, истакао је Ћосић, додајући да је Град Источно Сарајево годинама уназад усвајао информацију о раду комуналних предузећа, а мањим дијелом се бринуо о трајном и системском рјешавању овог питања.

Ћосић је нагласио да је законска, статутарна, али прије свега људска обавеза, да ово подручје буде сачувано од загађења, те да мјеста на којима се одлаже отпад буду прописно уређена, како би се обезбиједила квалитетна заштита животне средине.