ЋОСИЋ: ТУРИЗАМ – РАЗВОЈНА ШАНСА ГРАДА

304

Туризам је развојна шанса града Источно Сарајево у којем је, закључно са петим мјесецом, више наплаћене боравишне таксе него у цијелој претходној години, истакао је данас градоначелник Љубиша Ћосић.

Ћосић је, након састанка са министром трговине и туризма Републике Српске Денисом Шулићем у Источном Сарајеву, напоменуо да је Источно Сарајево једна од четири локалне заједнице у Републици Српској са статусом туристичког мјеста.

Он је напоменуо да планови министра на почетку мандата одговарају свему ономе што ће Градска управа радити у наредном периоду, те изразио наду да ће бити направљен искорак у промоцији свега онога што раде пружаоци туристичких услуга у Источном Сарајеву.

Ћосић је новинарима изјавио да туристи на подручју града Источно Сарајево могу да уживају у дневном, викенд и транзитном туризму, наводећи да се на Романији гради Соколов град, а на Требевићу функционише парк природе.

Према његовим ријечима, од Шулића су добили подршку за битне пројекте у Источном Сарајеву, те најавио презентовање идејних пројекта изградње гондола од Пала, односно Источног Новог Сарајева до Јахорине, које је израдила једна кинеска компанија, а који ће путем Министарства трговине и туризма бити представљени Влади Републике Српске.

На састанку је Ћосић упознао Шулића и о раду Градске управе на категоризацији објеката за пружање услуга смјештаја, као и о томе да је унапријеђена област у наплати боравишне таксе.

„Информисали смо министра да закључно са петим мјесецом ове године имамо више наплаћене боравишне таксе него у цијелој претходној години, те да се та средства користе за адекватне туристичке догађаје“, истакао је Ћосић.

Говорећи о измјенама Закона о боравишној такси, Ћосић је нагласио да је технички тим из града Источно Сарајево предложио одређене сегменте измјена овог закона, које су од ресорног министарства препознате као добре, те оцијенио да ће унаприједити стање у овој области.

„Министра сам информисао и да, поред онога што Влада Републике Српске годинама уназад ради квалитетно на Јахорини улажући у инфраструктуру, постоји и интерес локалних заједница за изградњу инфраструктуре. Битно је и присуство града Источно Сарајево кроз директну надлежност у функционисању градске Туристичке организације“, рекао је Ћосић.

Директор Туристичке организације града Источно Сарајево Игор Иконић навео је да је на данашњем састанку са Шулићем разговарано о свим битним пројектима из области туризма, те да је посебна пажња била фокусирана на најављене измјене Закона о боравишној такси, као и измјене Закона о угоститељству.

„Сигурно да имамо разумијевања од министра и да ћемо убудуће радити на заједничким пројектима, тако да је ово посјета која може бити плодоносна за све нас“, закључио је Иконић.

/Срна/