ЋОСИЋ УРУЧИО НАГРАДЕ ПОБЈЕДНИЦИМА КОНКУРСА О ТЕМИ „ЕГЗОДУС САРАЈЕВСКИХ СРБА“

396

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић уручио је данас награде побједницима конкурса за избор најбољих литерарних и ликовних радова ученика средњих школа о теми „Егзодус сарајевских Срба“ који је, поводом обиљежавања 27 година од егзодуса, организовала Градска управа Источно Сарајево.

Ћосић је нагласио да је важно да се настави са активностима његовања културе памћења и сјећања у Источном Сарајеву како би се знало шта је био егзодус Срба из Сарајева и колика је жртва поднесена у периоду од 1992. до 1995. године, посебно оних који су дали живот за стварање Републике Српске.

„Наша је обавеза у градској, али и општинским управама да покушамо да развијемо свеобухватан систем који ће бити трајан, континуиран, а који се односи на културу памћења и сјећања. Поред тога што ћемо изградити објекте, споменике, музеје, битно је да имамо живу ријеч и живу активност која се односи на овај догађај који ни на који начин не смије да буде препуштен забораву“, указао је Ћосић.

Градоначелник је захвалио учесницима и професорима који су анимирали ученике да се кроз литерарне и ликовне радове најбоље изразе о теми егзодуса сарајевских Срба.

Милица Боровчанин, ученица трећег разреда Средњошколског центра „Василије Острошки“,  побједник је у обје категорије конкурса. Осим Милице, награду  за најбољи ликовни рад освојила је и Александра Јакшић, ученица II разреда исте школе.

Милица истиче да јој награда много значи, те да јој је било задовољство што је могла да се бави овом темом.

„Када говоримо о егзодусу сарајевских Срба ми причамо о себи, о својим бакама, дједовима или бар некоме кога познајемо. У оба рада нисам се дотицала конкретно самог историјског догађаја, то остављамо уџбеницима историје. У фокус рада сам ставила неке ситне фрагменте који су потпуно издвојени, изоловани од тог историјског догађаја у који је концентрисана сва колективна патња“, рекла је Боровчанин.

Другу награду за најбољи литерарни рад освојио је Никола Попадић, ученик II разреда Средње школе „28. јуни“ из Источног Новог Сарајева. Трећу награду за најбољи литерарни рад освојиле су Андријана Кешељ и Јована Ждрале, ученице трећег разреда Средњошколског центра „Источна Илиџа“.

Директор Средњошколског центра „Василије Острошки“ из Сокоца Дејан Боровчанин истакао је да му представља част и задовољство што су апсолутни побједници конкурса, напомињући да је гарант опстанка неког народа здрава, образовна, мудра и племенита омладина.

Он је захвалио градској управи и градоначелнику Источног Сарајева Љубиши Ћосићу на иницијативи о његовању културе памћења са жељом да тако и настави и убудуће.

Друго мјесто у категорији најбољих ликовних радова освојила је Андреа Баковић, ученица IV разреда Средњошколског центра „Источна Илиџа“, док је треће мјесто припало Дејани Делипара, ученици II разреда Средњошколског центра „Пале“ и Анђели Вуковић, ученици IV разреда исте школе.

Милица Боровчанин, Средњошколски центар „Василије Острошки“ Соколац
Андреа Баковић, Средњошколски центар „Источна Илиџа“
Дејана Делипара, Средњошколски центар „Пале“
Анђела Вуковић, Средњошколски центар „Пале“

За радове из обје категорије награђенима је додијељено по 300 КМ за прву награду, 200 КМ за друго и по 100 КМ за треће мјесто.

Награђене литерарне радове можете да прочитате у наставку:

Прво мјесто

Друго мјесто

Треће мјестотреће мјесто