ЋОСИЋ: ЦЕНТРАЛНА ПРОСЛАВА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ, ГДЈЕ ЈЕ СТВАРАНА СРПСКА

521

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је Срни да је значајно то што ће централна прослава 9. јануара – Дана Републике Српске идуће године бити одржана у Источном Сарајеву јер су у свим општинама у саставу тог града стваране Република Српска и њене прве институције.

„На иницијативу предсједника Републике Српске Милорада Додика, који је уједно и предсједник Одбора за прославу Дана Републике Српске, идуће године свечани дефиле организујемо у Источном Сарајеву“, нагласио је Ћосић.

Он сматра да је и раније централна прослава требало да се одржава у овом граду.

Ћосић је рекао да ће свечана акдемија поводом Дана Републике бити одржана у Бањалуци, а у Источном Сарајеву свечани дефиле, који је ранијих година организован на бањалучким улицама.

Он је додао да ће у оквиру обиљежавања Дана Републике бити одржан и концерт Полицијског оркестра, те положени вијенци на Војничком спомен-гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу.

Република Српска основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали конститутивни статус.

/Срна/