ЋОСИЋ: ЈЕНИ ЛИГТЕНБЕРГ ЗАДУЖИЛА СВЕ У ТАДАШЊЕМ СРПСКОМ САРАЈЕВУ

499

Породица и пријатељи данас у Холандији на посљедњи починак испраћају Јени Лигтенберг, недавно преминулу хуманитарку и непоколебљивог борца за истину, која је током протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата задужила све нас у тадашњем Српском Сарајеву.

Ова блага, али јака и храбра тада шездесеттрогодишња жена, апотекарка у пензији, миран живот у Амстердаму је 1993. године замијенила хуманитарним радом у некадашњој војној болници „Коран“ на Палама, гдје је остала све до 1995. године.

Много је свједочанстава која говоре о њеној посвећености нашем народу свакодневним залагањем у болници, али и ван ње када је требало различитим страним званичницима објаснити да је тадашњи на Западу општеприхваћени наратив о рату у БиХ погрешан и да је истина нешто сасвим друго.

Колико је била важна њена улога доказује и Орден Крста милосрђа, којим ју је одликовао тадашњи предсједник Републике Српске за допринос болницама на Корану и Касиндолу.

Јени Лигтенберг нас је напустила 8. јануара у 92. години, али ће иза ње заувијек остати њено добро дјело и њен ратни дневник, драгоцјено и непристрасно свједочанство на основу којег је снимљен и документарни филм „Јени, мало свјетло са запада“.

Велико хвала за све што је учинила за овај град и његов народ. Памтићемо и поштоваћемо.

Љубиша Ћосић

Градоначелник Источног Сарајева