ЋОСИЋ: 28. ФЕБРУАР РАМЕ УЗ РАМЕ СА 9. ЈАНУАРОМ

601

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да 28. фебруар 1992. године, дан када је донесен први Устав Републике Српске, у историји српског народа „стоји поносно раме уз раме“ са 9. јануаром – Даном Републике Српске и да је сјећање на ова два датума обавеза српског народа.

„Сјећање на ова два датума, када су донесени најбитнији акти за стварање Републике Српске, обавеза је свих грађана наше Републике, као и цјелокупног српског народа“, рекао је Ћосић Срни поводом 29 година од доношења првог Устава Републике Српске.

Он је напоменуо да, истовремено, сјећање на та два датума није обавеза само због генерације која је тада имала мудрости и храбрости да стане у одбрану цјелокупног народа, него и због будућих генерација, које треба да знају када и како је рођена, стварана и одбрањена Република Српска у којој могу слободно да остварују сва своја демократска права.

Први Устав Републике Српске донесен је 28. фебруара 1992. под именом Устав Српске Републике БиХ и био је темељ правне моћи, сигурности, легалитета и легитимитета Републике Српске.

Овим актом дефинисан је политички оквир Републике Српске и функционисање њених демократских институција, те створен темељ на којем Српска и данас почива.

Дан Републике Српске и 29 година од доношења првог Устава Српске биће обиљежени вечерас традиционалним пријемом, који ће бити приређен у телевизијском студију у форми колажне емисије.

Емисија ће бити емитована вечерас од 21.00 час на првом програму Радио-телевизије Републике Српске, као и у 20.00 часова на другом програму Радио-телевизије Србије, те на још 41 локалној и регионалној телевизији у Србији.

/Срна/