ДОБРА САРАДЊА ГРАДА ИСТОЧНО САРАЈЕВО И БОРАЧКE ОРГАНИЗАЦИЈЕ, БОРЦИ НЕЗАДОВОЉНИ ОДНОСОМ РЕПУБЛИЧКЕ ВЛАСТИ

1163

„Град Источно Сарајево у 2018. години издвојиће око 150.000 КМ за допунска права бораца. Свих ових година представници Града Источно Сарајево имају изузетно добру сарадњу са Борачком организацијом  РС и сва средства која планирамо буџетом, редовно исплатимо онима којима је најпотребније, у складу са процјенама које изврше општинске комисије“, рекао је градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић након сједницe Одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије, која је данас одржана у просторијама Градске управе Источно Сарајево.

„Захваљујући буџетској стабилности имамо прилику да реализујемо  све планиране активности и да вршимо редовне исплате буџетским корисницима, за разлику од неких других локалних самоуправа, па и виших новоа власти, који доносе одлуке и рјешења, али их не спроводе у пракси“, рекао је Вуковић.

Вуковић је нагласио да су у буџету Града Источно Сарајево планирана средства за одржавање једног од најважнијих спомен обиљежја у Републици Српској – Војничког спомен гробља Мали зејтинлик на Сокоцу. Предвидјели смо 50.000 КМ за одржавање и још 20.000 за инвестиције, с обзиром на то да је потребно завршити одређене активности, како би тај комплекс био комплетиран.

„Планирали смо да издвојимо 30.000 КМ за наставак изградње Спомен обиљежја Вељине, у сарадњи са општином Источна Илиџа, која ће издвојити још већа средства за те намјене“, нагласио је Вуковић.

Вуковић је најавио и прве активности око изградње Музеја одбрамбено-отаџбинског рата на Палама.

„Већ неколико година се говори о томе да би сједиште музеја требало да буде на Палама, као родном мјесту РС, што има и свој историјски значај. Међутим, до сада ништа конкретно није урађено кад је ријеч о реализацији те идеје. У договору са предсједником БОРС Миломиром Савчићем и предсједником паљанске Борачке организације Михајлом Парађином, одлучили смо да финанирамо израду пројектне документације, за шта ће из буџета Града  бити издвојено  10.000 КМ. Почетком прољећа расписаћемо јавни позив за избор фирме која ће израдити потребну документацију, како бисмо  дошли до сазнања колико новаца је потребно за реализацију тог пројекта“, истакао је градоначелник Источног Сарајева.

Вуковић је закључио да Град Источно Сарајево има задовољавајући однос и бригу према борачкој популацији и поновио да је веома задовољан коректном сарадњом  са представницима и органима Борачке организације РС.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је данас да ниједна иницијатива ове организације која је упућена извршној или законодавној власти у Српској није донијела очекивани резултат.
Савчић је као примјер навео да је БОРС, између осталог, тражио да, на основу Уредбе о борачком додатку, борац који напуни 60 година тада оствари право на мјесечни борачки додатак, а не тек након годину дана како је сада у пракси.

„То је нелогичност коју нико не може да објасни било каквим аргументом, осим слијегањем раменима и позивањем на чињеницу да нема новца“, рекао је Савчић новинарима у паузи сједнице Одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије.

Он каже да је БОРС покушао да побољша положај бораца прве и друге категорије, који су најзаслужнији и најелитнији борци Српске, на начин да њихов борачки додатак буде увећан за 100 одсто и да се исплаћује барем два пута годишње.

„Међутим, и ту није било разумијевања и добили смо сличан одговор“, навео је Савчић.

Он је рекао да нису задовољни ни статусом БОРС-а, који је, како каже, исти као и осталих 28 организација од интереса у Републици Српској од којих многе нису из области борачко-инвалидске заштите.

„Често се избјегава рјешавање ових проблема да би се задовољили интереси неких мањинских организација, што нас доводи у ситуацију да више нећемо да толеришемо овакав однос према БОРС-у“, додао је Савчић.

Он је подсјетио да је 22. јуна 2016. године у Источном Сарајеву донесена одлука о формирању Сабора српског борца, института који сазива предсједник БОРС-а у тренутку када процијени да на други начин не може рјешавати проблеме борачке популације.

„Сада се налазимо у тој ситуацији и због тога ћемо учинити још један покушај тако што ћемо на иницијативу посланика из Одбора Народне скупштине за борачко-инвалидску заштиту сазвати округли сто о положају бораца и БОРС-а. Уколико и то не буде дало резултат, бићу принуђен да сазовем Сабор српских бораца, који чине сви изабрани борци Српске“, рекао је Савчић.

Он је навео да је то план „А“ који је сада на снази и о којем се оперативно размишља с циљем његове припреме, додајући да постоји и план „Б“, који је, како каже, у његовој глави и који ће бити на снази уколико први план не буде дао резултате.

Савчић је рекао да се БОРС припрема да свечано обиљежавање Дана Републике Српске – 9. јануара, када ће учествовати у свечаном дефилеу и осталим активностима које буду организоване на локалном и републичком нивоу.

„Желимо да ово буде празник свих нас, да достојно славимо празник Републике сјећајући се, прије свега, наших погинулих сабораца и свих оних који су остављали дијелове тијела широм Српске. То нам треба бити инспирација да више радимо, да будемо одговорнији и да више волимо Републику Српску“, поручио је Савчић.

Предсједник Одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић сматра да Сабор српског борца мора што прије бити реализован, јер ће, како каже, његово одгађање изазвати коментаре појединаца да је ријеч о политиканству пред изборе.

„Борци очекују да се једном достојанствено изборимо за своја права. Мислим да то можемо, а много ствари постоји за које није потребан новчац“, рекао је Лалић.

Он је апеловао на све надлежне да учине напоре како би било санирано Војничко гробље на Сокоцу које је, како каже, у веома лошем стању.

Лалић је рекао да ће на данашњој сједници, између осталог, бити заузет став о иницијативи Асоцијације стваралаца Републике Српске да кроз измјене и допуне Закона о правима бораца буде ријешен њихов статус.

 

 

/Град Источно Сарајево-Срна/