ГРАДСКА РАЗВОЈНА АГЕНЦИЈА ОБЕЗБИЈЕДИЛА РЕАЛИЗАЦИЈУ ПРОЈЕКТА ВРИЈЕДНОГ 156.000 ЕВРА

1396

Градска развојна агенција Источно Сарајево почеће ускоро реализацију пројекта  вриједног 156.000 евра, који се спроводи у оквиру европског пројекта „паметних градова“. Градска развојна агенција Источно Сарајево једини је партнер из Босне и Херцеговине који учествује у овом пројекту.

Директор Градске развојне агенција Источно Сарајево Младенка Пандуревић рекла је да је ријеч о пилот пројекту -Oмогућавање “паметнијег” града у медитеранској области кроз умрежавање (МЕД), а према Стратегији ЕУ 2020, која је у складу са Стратегијом града Источно Сарајево  у области побољшања јавних услуга.

„Пилот активности односиће се на “паметну” јавну расвјету-односно соларну расвјету, “паметну енергију” и информационе технологије. Студија  која ће бити урађена у наредном периоду показаће у којој области, конкретно,  можемо  спроводити  увођење иновационих технологија у Источном Сарајеву“, рекла  је Пандуревићева.

„Активности из овог пројекта биће реализоване у партнерским градовима који имају више од 20 000 становника, односно у тестним подручјима у Лиону, Песцари, Милану, Западној Грчкој, Мортилу и Стубалу. Источно Сарајево, захваљујући Градској развојној агенцији, једини је град  у Босни и Херцеговини који ће учествовати у овим пилот -активностима“, нагласила  је Пандуревић.

Пандуревићева  каже да је општи циљ пројекта – унапређење иновационих капацитета градова у медитеранском подручју кроз успостављање иновационих екосистема који обухватају грађане, предузећа, истраживачке и академске институције,као и  јавне власти, примјењујући концепт „паметних  градова”.

У овом пројекту, који би требало да буде завршен 2020. године, учествује девет партнера из шест европских држава. Укупна вриједност пројекта је 2.500.000 евра, од чега је за Градску развојну агенцију предвиђено 156.000 евра.

Градска развојна агенција Источно Сарајево учествовала је у реализацији пројекта ГАСП, који је спроведен у оквиру ранијег програма умрежавања медитеранских градова, што је допринијело томе да РАИС буде препозната на међународном плану као  сигуран партнер у реализацији европских пројеката.