ЛУЧИЋ: ФОЛКЛОРНА ДРУШТВА ЧУВАРИ ТРАДИЦИЈЕ САРАЈЕВСКО-РОМАНИЈСКЕ РЕГИЈЕ

731

Поводом обиљежавања 25 година града Источно Сарајево и крсне славе града Источно Сарајево – Светог Петра Дабробосанског у Културном центру Источно Ново Сарајево синоћ је отворена Прва ревија фолклора која је окупила културно-умјетничка друштва из свих шест градских општина.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић рекао је да је циљ ревије фолклора да се ода признање свим културно-умјетничким друштвима што све ове године настоје да очувају српске обичаје и народну традицију, посебно са подручја Сарајевско-романијске регије.

Лучић је истакао да ће град низом свечаности обиљежити славу и јубилеј 25 година постојања града, подсјетивши да су представници града и Митрополије дабробосанске прошле седмице посјетили мјесто страдања Светог Петра Дабробосанског.

„Посјетили смо остатке бившег концентрационог логора Јадовно и Шаранову јаму на Велебиту, гдје је Свети Петар Дабробосански страдао заједно са осталим мученицима – митрополитом горњокарловачким Савом, 84 православна свештеника и око 30.000 Срба који су у ту и неке друге јаме на Велебиту довезени и убијени“, рекао је Лучић, истичући да је Свети Петар Дабробосански задужио Сарајевске Србе својим дјелима.

У богатом културно-умјетничком програму наступали су: КУД „Младост“ Пале, СКУД „Братство“ Источна Илиџа, СКУД „Бошко Вујадин“ Источна Илиџа, КУД „Славија“ Источно Ново Сарајево, КУД „Романијска врела“ Мокро,, КУД „Црепољско“ Источни Стари Град и СКУД „Војковићи“- Фолклорна секција „Трново“ као и мушке и женске изворне групе.

Обиљежавање крсне славе и 25. годишњице града Источно Сарајево биће настављено у суботу, 15. септембра, када ће бити отворено Првенство града Источно Сарајево у шаху. На дводневном првенству, које организују ШК „Славија“ и ШК „Хендикеп“, учествоваће око 40 шахиста са подручја града. Отварање турнира предвиђено је за суботу у 10 часова у холу Градске управе Источно Сарајево.

У суботу, 15. септембра љубитељи кошарке моћи ће да присуствују „All star турниру мини-баскет лиге града Источно Сарајево, који ће бити одржан у Спортској дворани „Пеки“ у Палама. Отварање турнира и додјела медаља и пехара учесницима Градске мини-баскет лиге, која је играна у протеклих годину дана, биће уприличени у 11 часова.

У недјељу, 16. септембра, поводом славе града, биће одржана Свечана академија на којој ће бити додијељене плакете и захвалнице истакнутим појединцима који су допринијели развоју и афирмацији Источног Сарајева. Академија ће бити уприличена у Културном центру Пале у 19 часова. Прије Свечане академије, биће обављено вечерње богослужење у Саборној цркви у Сарајеву.

У понедјељак, 17. септембра у 9 часова, биће служена света архијерејска литургија у Храму Светог свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима. Славски ручак и ломљење славског колача биће обављени у Парохијском дому, у порти Цркве Светог пророка Илије на Сокоцу у 14 часова.