ОТВОРЕН МЕЂУНАРОДНИ КОШАРКАШКИ ТУРНИР „ПАЛЕ 2017″

868
Пале - отворен кошаркашки турнир Пале 2017

Међународни кошаркашки турнир „Пале 2017″ отворен је данас у Спортско-пословном центру „Пеки“, у оквиру Госпојинских свечаности и прославе Дана општине Пале.
На турниру, који се одржава пету годину, учествује пет екипа пионирског и кадетског узраста – кошаркашки клубови „Партизан НИС“ и „Беовук 72″ из Београда, Омладински кошаркашки клуб „Славија 1996″ из Источног Сарајева, те школе кошарке „Ген“ из Сарајева и „Рефлекс ол старс Јуроп“.

Организатор турнира Бобан Станојевић рекао је да је циљ овог турнира да се промовишу општина Пале и олимпијска планина Јахорина, као мјеста на којима је могуће организовати квалитетне припреме за спортисте, такмичења, али и дружење, те стицање нових пријатеља.

Он је најавио и оснивање мини-баскет кошаркашке лиге Источног Сарајева, чиме би овај град добио такмичење дјеце која нису имала прилику да се такмиче у подручним кошаркашким одборима у Републици Српској.

„За дјецу није добро да се не такмиче. Само она која се такмиче, улазе у кошаркашки спорт и спорт уопште“, нагласио је Станојевић, те изразио наду да ће кошарка у будућности бити приближена свим становницима Источног Сарајева и Пала.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да овај међународни турнир промовишу некадашњи познати кошаркаши Зоран Стевановић, Зоран Сретеновић, Ратко Варда, Мирослав Берић.

Југовић је рекао да је општина финансијски помогла одржавање овог турнира, те изразио наду да ће убудуће учествовати више екипа.

„Одржавањем низа манифестација у оквиру Госпојинских свечаности, Паљани су видјели да и они морају постати дио тога, а општина ће већ од наредног буџета издвојити још значајнија средства за спорт, те мотивисати клубове да се укрупњавају и формирају спортско друштво које ће бити квалитетно“, истакао је Југовић.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да је лијепо видјети младе кошаркаше из реномираних београдских клубова јер је то у складу са развојем кошарке на Палама и у Источном Сарајеву.

„Кошарка овдје крупним корацима напредује, а потврда тога је добра организација `стрит бол` кошаркашког турнира у насељу Коран, али и других кошаркашких такмичења“, истакао је Вуковић, те додао да је на подручју Пала кошарка спорт број један.

Вуковић је захвалио Стевановићу јер је дуго присутан на подручју Сарајевско-романијске регије и Источног Сарајева, те што је један од најважнијих промотера свих кошаркашких збивања на овом подручју, али је захвалио и Станојевићу који, како је рекао, годинама има снаге да скупља спонзоре.

Директор омладинских категорија Кошаркашког клуба „Партизан“ Зоран Стевановић поручио је младим кошаркашима турнира да морају добро да се помуче ако желе да постану добри играчи.

Он је нагласио да се спортски радници увијек труде да ови млади спортисти првенствено буду добри ученици и да постану добри људи, те додао да ће се „Партизан“ и у будућности одазвати да учествује у овом турниру.

Отварењу турнира присуствовала је и потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовичевић, те одборници из општине Пале и града Источног Сарајева.