ПРЕДСТАВА „ПОДВАЛА“ ОТВАРА ФЕСТИВАЛ МАЛИХ СЦЕНА И МОНОДРАМЕ СРПСКЕ

1064

Међународни 22. Фестивал малих сцена и монодраме Српске биће одржан сљедеће седмице у Источном Сарајеву, а свечано отварање заказано је за уторак, 5. децембар, када ће глумци Народног позоришта Републике Српске извести представу „Подвала“, у режији Ђурђе Тешић, а према тексту Милована Глишића.
Предсједник Организационог одбора Фестивала Ненад Вуковић рекао је данас новинарима у Источном Сарајеву да је овај фестивал једна од најзначајнијих манифестација културе која краси град Источно Сарајево.

„Култура је веома важан сегмент друштвеног живота овог града и зато је и посматрамо као нашу сталну бригу и обавезу за њен даљи развој“, нагласио је Вуковић, који је и градоначелник Источног Сарајева.

Он је навео да ће Фестивал коштати око 35.000 КМ, а Влада Републике Српске издвојиће 15.000 КМ, док ће преостали износ обезбиједити град Источно Сарајево, локалне заједнице на овом простору, културни центри и спонзори.

Вуковић је истакао заслужну улогу актуелног селектора ове манифестације Љубе Божовића за успјешан континуитет и врхунска остварења Фестивала малих сцена и монодраме Српске у Источном Сарајеву.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић изразио је задовољство због чињенице да Фестивал траје већ 22 године и да је из године у годину све бољи.

Он је нагласио да општина Источно Ново Сарајево безрезервно подржава Међународни фестивал малих сцена и монодраме Српске, који је великодушно и са великом пажњом и љубљаву сваке године дочекан и од позоришне публике у Источном Сарајеву.

Ћосић је изразио наду да ће у догледно вријеме круна укупног односа према култури у овом дијелу Републике Српске бити довршетак изградње зграде градског позоришта.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да ће дио програма Фестивала бити реализован и у Културном центру на Палама.

„Општина Пале увијек је вољна и спремна да подржи не само ову, него и све друге манифестације културе у нашем граду које имају висок умјетнички ниво“, рекао је Југовић.

Директор Културног центра Источно Ново Сарајево Младен Јанковић, који је и директор Фестивала, захвалио је републичким, градским и општинским властима за разумијевање и подршку у организацији Фестивала, а са њим се сагласио и његов колега са Пала Марко Сикима.

Селектор Фестивала Љубо Божовић захавалио је на честиткама за досадашњи рад и изразио наду да ће и ове године избором представа и монодрама оправдати указано повјерење.

Он је навео да ће позоришна публика у Источном Сарајеву током Фестивала моћи да види пет позоришних представа и четири монодраме, које ће учествовати у такмичарском дијелу.

Осим „Подвале“, биће одигране и представе ЈУ Народног позоришта из Тузле „Будала на вечери“, Славије театра из Београда „Коштана“, Боре Станковића, затим представа „Прах“ коју је режирао Вељко Мићуновић, а играју Наташа Нинковић и Зоран Цвијановић, и на затварању Фестивала представа Градског позоришта „Јазавац“ из Бањалуке „Мало благо“, у режији Слађане Килибарде.

Планиране монодраме су „Љубав на лесковачки начин“ у којој глуми Весна Анђелковић, „Др Фелер“ коју режира и у којој глуми Драган Божа Михајловић, те ауторски пројекти Стевана Шербеџије и Младена Радовановића „Сувишан човек“, и „Судница“, аутора Александра Ристановића.

Представе и монодраме оцјењиваће стручни жири у саставу Предраг Бјелошевић, Миљан Вуковић и Витомир Митрић.

И ове године биће додијељене четири фестивалске награде: за најбољу представу, најбољу монодраму, најбољег глумца и најбољу глумицу Фестивала.

Богат пратећи програм 22. Међународног фестивала малих сцена и монодраме чиниће промоције збирке поезије „Снивачима, из несна“, аутора Предрага Бјелошевића, романа „Војник ничије војске“, аутора Илије Гајице, те представљање збирке пјесама за дјецу „Погоди ко сам“, аутора Рајка Танасијевића.

Дио програма овогодишњег Фестивала биће реализован и у Културном центру Пале.

У оквиру свечаног отварања и затварања Фестивала учествоваће професори и студенти Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, а у Галерији Културног центра за све вријеме трајања Фестивала биће изложене слике академске сликарке Биљане Елчић.

Фестивал малих сцена и монодраме започео је ратне 1995. године у Хаџићима, под називом Фестивал монодраме Републике Српске. Организатор првог фестивала била је Републичка установа за културно-умјетничке дјелатности „Срна фест“.

Циљ Фестивала монодрама Републике Српске био је да афирмише и награђује професионалног глумца и домаћи текст.

Фестивал је стасао у Међународни фестивал малих сцена и монодраме, да би потом изашао из оквира првог фестивала, па су, осим монодрама, уврштене и камерне представе, што се одржало и до данас, по правилу – пет камерних представа и четири монодраме у такмичарском дијелу програма.

Средства за реализацију Фестивала обезбијеђена су покровитељством и у оквиру пројеката на конкурсима Министарства просвјете и културе Републике Српске, Министарства културе и информисања Србије, града Источно Сарајево, те уз помоћ општина Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и Туристичке организације Источно Сарајево.

За уторак, 5. децембар, у 19.30 часова, заказано је за свечано отварање фестивала. чији је медијски спонзор и Новинска агенција Републике Српске – Срна.

 

/Срна/