ПРИЧА КОЈА БИ МОГЛА ПОСТАТИ СТВАРНОСТ: ГОНДОЛОМ ОД ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА ДО ЈАХОРИНЕ

400

Прича о градњи жичаре од Источног Сарајева до Јахорине покренута је још прије десет година, али је до сада и остала само на причи коју су грађани готово и заборавили. Међутим, власт у Републици Српској недавно је актуелизовала могућност градње што, сматра то Ненад Вуковић, градоначелник Источног Сарајева, значи да ће до њене реализације највјероватније и доћи.

– Ова прича је поново покренута прије око мјесец на неком највишем нивоу власти и сада можемо рећи да постоји могућност да се пројект заиста реализује. Олимпијски центар Јахорина је неко ко развија ту идеју, а за њену реализацију тражи подршку Владе РС-а. Иако је то још само на причи, када је у питању њена изградња, говори се о неколико мјеста одакле би она кренула с подручја Источног Сарајева, казао је за Ослобођење и ТВ1 Вуковић.

Директор Олимпијског центра Јахорина Дејан Љевнаић потврдио нам је да се прича о градњи уозбиљила, те додао како раде на томе да повежу “најближи град са најдужом гондолом на Балкану и да омогућимо и становницима и туристима да се на најбржи, најлакши и најбезбједнији начин превезу до Јахорине и зими и љети”.

– Сад смо у фази припреме, обезбјеђења имовине и документације, а почетак градње ће почети након завршетка ових активности и обезбјеђења средстава. Процијењена вриједност гондоле је, за сада, око 100 милиона КМ, казао нам је Љевнаић те додао да је планирано да од полазне до крајње станице буду најмање двије успутне станице.

Ова гондола, с обзиром на то да би била најдужа на Балкану, око 13 километара, била би атракција за цијели регион.

Раст у туризму овог подручја постигнут је због улагања ОЦ Јахорина у посљедњих неколико година, а Љевнаић каже како су њихови планови да с улагањима наставе.

На Јахорини су, према његовим ријечима, тренутно у току озбиљни инвестициони пројекти….

Питали смо и грађане шта мисле о градњи жичаре од Источног Сарајева до Јахорине – Послушајте њихове одговоре.

Комплетан текст можете наћи у данашњем принтаном издању Ослобођења, а прилог погледати у Дневнику ТВ1 у 19 сати.

 

Ослобођење / ТВ1