САБОР ИЗВОРНОГ ПЈЕВАЊА НА СОКОЦУ ОКУПИО 25 ГРУПА ИЗ СРПСКЕ, СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ

533

На Сокоцу је синоћ одржан Сабор изворног народног стваралаштва на којем се окупило 25 пјевачких група из Србије, Црне Горе и Републике Српске.
Учесници су прво у народним ношњама продефиловали главном улицом Сокоца, а потом су наступили у порти храма Светог пророка Илије.

Старјешина храма протојереј ставрофор Илија Чупић указао да су они најбољи чувари традиције.

„Начин на који ви то испољавате је за дивљење. Црква има обавезу да, исто као што чува и гаји своју вјеру, чува и гаји и своју традицију“, рекао је свештеник Чупић.

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић пожелио је добродошлицу учесницима и захвалио им што су се сабрали овим лијепим поводом и што његују српску изворну народну пјесму.

„Општина Соколац и град Источно Сарајево улажу у културни живот и простор наше регије у складу са могућностима и тако ће бити и у наредном периоду“, поручио је Вучетић.

Он је напоменуо да соколачко Културно умјетничко друштво /КУД/ „Завичај“ наступима на саборима народне традиције и изворног пјевања чува и његује културну-етно сцену општине Соколац и сарајевско-романијске регије.

Мишко Дајевић из Пљеваља рекао је Срни да нема никакве разлике између изворне пјесме која се пјева у Пљевљима и оне која се пјева на Романији, што је доказ да је српска традиција иста ма гдје да живе.

Он је навео да је изворна група „Потковач“ са мушком и женском групом учествовала на више сабора и да су освојили награде у Новом Горажду, Зубином Потоку на Косову, у Војковићима у Републици Српској, као и на другим саборима.

Дајевић је додао да броје стотињак чланова, али да су се на саборовању на Сокоцу данас представила три члана мушке пјевачке групе.

Душанка Јововић, члан изворне женске групе „Миленко Ђукић Чико“ из Бијељине, каже да његују изворну народну пјесму из околине Сарајева, одакле су дошле након потписивања Дејтона.

„НЈегујемо искључиво изворну пјесму сарајевског краја, коју су пјевале и наше мајке и баке, без икаквих додатака, јер нам је циљ се се држимо наше традиције“, рекла је Јововићева.

Ова изворна група основана је прије три године и носи назив по најстаријем члану који више није међу живима „Миленку Ђукићу Чики“, који је први почео да чува традицију изворног пјевања из околине Сарајева и сарајевског поља.

Покровитељ 3. Сабора изворног пјевања су општина Соколац и привредници ове локалне заједнице.

/Срна/