ИСТОЧНА ИЛИЏА- Калинић: Посебну пажњу посветити породици

266

Директор Центра за социјални рад Источна Илиџа Боса Калинић указала је да је сваке године евидентан велики број развода због чега се посебна пажња мора посветити породици.

Калинићева је рекла Срни да се разводи изузетно негативно одражавају на формирање д‌јечије личности, те да настају различити проблеми у њиховом понашању, школском успјеху и интеракцији са вршњацима.

Она је указала на све значајнију улогу Центра у превентивном д‌јеловању јер су још примјетне посљедице ратних дешавања на функционисање породица, а однедавно и посљедице епидемије вируса корона.

Калинићева је навела да ће Центар наставити сарадњу са Породичним савјетовалиштем Сарајево јер за тим постоји потреба.

Она је додала да ће социјални радници савјетодавно радити са д‌јецом и родитељима из породица под ризиком ради превенције вршњачког и родног насиља, те уопште делинквенције.

Калинићева је рекла да је хранитељство незаобилазан сегмент социјалне заштите јер се хранитељи налазе у најхуманијој улози пружалаца алтернативног облика заштите д‌јетета, чија је примарна средина оштећена а ту имају родитељске или породичне ресурсе у којим је социјализација најуспјешнија.

Према њеним ријечима, приликом збрињавања д‌јеце стручни радници воде рачуна о карактеристикама хранитељске породице, као и о низу фактора који могу утицати на правилан психофизички развој д‌јетета и стварање међусобног повјерења између д‌јетета и хранитеља.

Калинићева је напоменула да се у свакодневном раду осјећа неопходност постојања дневног центра за д‌јецу и младе са потешкоћама у развоју.

„Веома битна улога Центра је и у хуманизацији животних услова старих лица, а посебно је специфична ситуација када је ријеч о лицима која из различитих разлога живе сама. Ова лица своје потребе за дружењем и бављењем различитим хобијима на квалитетан начин задовољавају у Клубу за дружење и активно старење `Актива` Источна Илиџа“, навела је Калинићева.

Говорећи о реализованим активностима у прошлој години, она је навела да се број корисника права на додатак за помоћ и његу другог лица, као и износ средстава за ту намјену повећава из године у годину.

У 2020. години ово право користила су 302 корисника, у 2021. било их је 315, а прошле године 342. За те намјене у овој години је планирано 625.000 КМ и то је више средстава него лани.

Током 2022. године ријешена су 32 захтјева за једнократну новчану помоћ, а толико је било и захтјева из породица и од појединаца који су се нашли у изузетно тешким материјалним приликама. Центар је корисницима исплатио за ово право 5.263 КМ.

Према њеним ријечима, прошле године је примљено 16 захтјева за спровођење поступка мирења брачних другова.

Центру је лани пријављено 28 случајева насиља у породици, док је у 2021. години било 18 пријављених случајева.

„Континуирано ће се радити на уносу података о свим корисницима права из Закона о социјалној заштити у јединствену електронску базу података која подразумијева увезаност свих центара за социјални рад на нивоу Српске. Циљ је да се исплата права из социјалне заштите у наредном периоду врши у складу са овом базом“, навела је Калинићева.

Она је нагласила да ће се Центар и даље максимално залагати за остваривање планираних циљева у складу са расположивим средствима.

/Срна/