ПАЛЕ- Код младих развити свијест да брину о безбједности

264

На Палама је одржано предавање „Безбједност младих у саобраћају“, чији је циљ био да млади, будући возачи, треба да схвате да је везивање појаса, некориштење алкохола и мобилног телефона током вожње нарочито важно за њихову личну безбједност.
Предавање је организовала Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске заједно са Удружењем жртава саобраћајних незгода „Степ“ из Бањалуке, који спроводе пројекат „Кад се живот преокрене“.

Представник Агенције Никола Торбица рекао је да је предавање организовано за матуранте средњих школа, на којем им је истакнут значај понашања у саобраћају и начини заштите.

„У саобраћајним несрећама у Републици Српској у прошлој годину погинула је 101 особа, док је сваке године у броју смртно страдалих лица учешће младих око 30 одсто“, изјавио је новинарима Торбица и додао да су лани посјетили 15 јединица локалне самоуправе, а ове године је планирано 20.

Торбица је напоменуо да је циљ пројекта обухватити што већи број матураната, који ће послушати предавање и усвојити знања, јер су они ти који су на прагу полагања возачког испита.

Он је појаснио да је пројекат замишљен да се у почетку прича о основним елементима безбједности саобраћаја, док се други дио приче односи на личну причу лица које је настрадало у саобраћајној незгоди и доживјело тешке повреде, које су му изазвале трајни инвалидитет.

Предавач на пројекту Дејан Трнинић, који је и директор Удружења „Степ“, рекао је да је циљ да младима, будућим возачима, пренесе своја лична искуства, гдје је као млад возач, са 19 година задобио тешке повреде и стекао трајни инвалидитет.

„Желимо да нагласимо да свјетска статистика говори да је код младих, који имају од 15 до 30 година, узрок смрти број један – посљедице саобраћајних незгода“, истакао је Трнинић.

Кроз пројекат Агенције и личним причама и грешкама предавача, који су уједно и чланови овог удружења, Трнинић каже да је жеља да се укаже на посљедице невезивања појаса, али и употребе мобилних телефона у вожњи.

Професор у Средњошколском центру „Пале“ Борислав Влачић захвалио је Агенцији за безбједност саобраћаја Републике Српске за организовано предавање за матуранте који активно учествују у саобраћају.

„Вјерујем да ће им користити у њиховом будућем ангажовању у саобраћају како не би дошло до нежељених посљедица“, рекао је Влачић.

Матурант Катарина Мандић каже да аутомобил вози око пола године и има пробуђену свијест колико је опасно возити под активним супстанцама или алкохолом.

Учесници су имали прилику да користе „пијане наочаре“ које симулирају ефекте алкохола на организам, као би им било показано које се способности губе када се управља возилом под дејством алкохола.

/Срна/