ЊУЈОРК И ДАЉЕ У ГУСТОЈ МАГЛИ ЗБОГ КАНАДСКИХ ПОЖАРА

190

Већ неколико дана у Канади бјесне шумски пожари који су подигли узбуну због загађења ваздуха дуж градова на источној обали САД. Препорука власти становницима Њујорка је да се маскирају, да носе маске и заштиту за очи јер је дим који долази са подручја Канаде густ и опасан.

Више од 20.000 људи широм Канаде је расељено, а спаљено је око 3,8 хектара земљишта под шумама. Премијер Канаде Џастин Трудо описао је ову сезону пожара као најгору до сада која је погодила ову државу.

„Више од 100 милиона људи широм североистока Сједињених Држава, на западу до Чикага и јужно до Атланте, упозорено је на загађење ваздуха“, саопштила је америчка Агенција за заштиту животне средине (ЕПА).

Густо загађење бацило је сабласни, жућкасти сјај на чувене небодере Велике јабуке, одложило летове и приморало на одлагање спортских догађаја.

„Мирише као да неко прави роштиљ“, рекла је Нича Суаитијанон, Тајланђанка која је у туристичкој посјети Њујорку.

Градоначелник Ерик Адамс рекао је Њујорчанима да ограниче активности на отвореном. Федерална управа за ваздухопловство саопштила је да је авио саобраћај успорен због смањене видљивости.

/РТС/