ПАЛЕ- У Подграбу служен парастос свим борцима одбрамбено-отаџбинских ратова

73

Представници Општинске борачке организације Пале присуствовали су парастосу свим борцима одбрамбено-отаџбинских ратова Републике Српске и положили цвијеће на спомен-обиљежје у порти цркве Вазнесења Господњег у паљанском мјесту Подграб.

Члан Комисије за његовање традиције Општинске борачке организације Пале Лазар Шкобо рекао је да је Подграб мјесто на подручју Романије које је кроз историју изњедрило велике јунаке са изразитим јуначким карактером, које је исказано током Првог и Другог свјетског рата, па и посљедњег Обрамбено-отаџбинског рата.

„Током посљедњег рата овај простор је бранио Прачански и Подграпски батаљон Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске, који није ни милиметар територије изгубио.

Батаљон који је бранио Пале био је под великим притиском, међутим, није имао ниједан пораз од почетка до краја рата. Ријеч је о батаљону који је један од најзаслужнијих што смо опстали и што и данас имамо Републику Српску“, нагласио је Шкобо.

Предсједник мјесне борачке организације Прача-Подграб Радан Печеница каже да је данашњим скупом показано да је народ спреман да настави да чувамо и његује, чува и преноси културу сјећања на млађе генерације.

Печеница је изразио наду да ће млађе и будуће генерације успјешно наставити да овјековјећују и величају дјела предака.

/Срна/