ПАЛЕ- Анђелији Вуковић сан да буде српски амбасадор на спортским смотрама

289

Смучарски клуб „Јахорина“ са Пала је најтрофејнији и најбоље рангирани алпски клуб у Републици Српској који окупља успјешне такмичаре, међу којима је Анђелија Вуковић – првак БиХ до 12 година, чији је сан да буде амбасадор српског народа на највећим спортским смотрама.

Вуковићева похађа Основну школу „Пале“, шести је разред и одличан ђак, а скијањем је почела да се бави као мала.

„Пошто живим у близини Јахорине то ми сасвим природно, прво је било кроз игру, а касније озбиљније. Члан сам Смучарског клуба Јахорина већ шест година“, изјавила је Вуковићева Срни.

Она сматра да на резултат утиче много фактора, али се, како је истакла, уз вољу и жељу све може постићи и зато се труди да сваки пут буде боља.

Вуковићева је навела да је ову скијашку сезону успјешно завршила и окитила се титулом првака БиХ у смучарској дисциплини слалом, те бронзаном медаљом на првенству Републике Српске у дисциплини велеслалом у узрасној категорији до 12 година.

ПАЛЕ, 31. МАЈА /СРНА/ – Смучарски клуб „Јахорина“ са Пала је најтрофејнији и најбоље рангирани алпски клуб у Републици Српској који окупља успјешне такмичаре, међу којима је и Анђелија Вуковић – првак БиХ до 12 година, чији је сан да буде амбасадор српског народа на највећим спортским смотрама.

„У прошлој скијашкој сезони, која је почела релативно касно, скијали смо сваки дан без престанка. Било је изузетно напорно и тешко, али сам уз подршку родитеља и тренера Жељка Шљивића и Илије Савића сезону завршила успјешно“, навела је Вуковићева.

Према њеним ријечима, и њен млађи брат Лазар тренира скијање. У прошлој сезони је и он постигао значајне резултате, па је срећна што су у истом спорту јер се тако ослањају једно на друго.

Предсједник Смучарског клуба „Јахорина“ Владо Милојевић истакао је да је овај клуб најтрофејнији и најбоље рангирани алпски клуб у Републици Српској, најбоље рангирани клуб у БиХ у сениорској и јуниорској категорији, а има 48 активних такмичара.

Милојевић је рекао Срни да имају два такмичара сениора, пет јуниора, те 41 такмичара пионира у категорији до 16 и до осам година, а увелико раде на омасовљавању и квалитету скијашког спорта у Републици Српској.

Он је напоменуо да су њихови такмичари учесници Олимпијских игара, свјетских и државних првенстава, Европа купова, Олимпијаде младих – ЕЈОФ, као и многих Међународних такмичења.

Милојевић је рекао да је Смучарски клуб „Јахорина“ и успјешан организатор Међународног такмичења „Фис куп Јахорина“, које се од 2003. године одржава на Јахорини, као и Отвореног првенства БиХ за старије категорије.

„То значи да доводимо на нашу планину позната имена алпских скијаша из цијелог свијета. Технички смо организатори такмичења у алпским дисциплинама за млађе категорије која се налазе у календару КУП-а БиХ и многих ревијалних такмичења у сарадњи са Олимпијским центром Јахорина„, истакао је Милојевић.

Према његовим ријечима, многи такмичари су републички прваци, прваци БиХ у 2022/23. и вицешампиони БиХ, попут Михајла Личића, Хелене Лонцо, Саре Лучић, Ристе Југовића, Андреја Филиповића и других.

Милојевић је нагласио да је петоро чланова Клуба – Марко Шљивић, Миливоје Мачар, Маја Тадић, Теодора Филиповић и Николина Драгољевић, као дио репрезентације БиХ, недавно наступило на Свјетском првенству у алпском скијању у Француској.

Смучарски клуб „Јахорина“ представио се на првом Сајму спорта у овој локалној заједници, најприје дефилеом улицама града, а потом и презентацијом вјештина и освојеним награда, медаљама и пехарима.

Први Сајам спорта одржан је на Палама у недјељу, 28. маја, када се представило око 1.600 младих спортиста из 29 клубова који дјелују на подручју ове локалне заједнице.

/Срна/