ПАЛЕ- Грађани ускоро апликацијом пријављују проблеме у заједници

345

На Палама је данас представљен пројекат „Паметни градови – ка дигиталној трансформацији градова у БиХ“, који треба да подржи локалне самоуправе у почетној реализацији њихове визије дигиталне трансформације, а грађани ће, између осталог, и преко апликације на мобилном телефону моћи да пријаве проблеме у локалној заједници.

Менаџер пројекта Харис Палалија изјавио је новинарима да у пројекту учествује пет локалних заједница – Пале, Приједор, Тешањ, Зворник и Зеница, којима се пружа асистенција у формулисању визије паметног града и процесу акционог планирања трансформације, координисано са постојећим стратегијама и планским процесима.

Пројекат се састоји од двије главне компоненте – акционог плана дигитализације и апликације за пријаву различитих проблема које грађани примијете.

Палалија је навео да ће акциони план дигитализације бити израђен за потребе општине Пале, што ће бити веома користан алат за све наредне активности које општина одлучи да спроведе у контексту дигиталне трансформације, попут неких дигиталних рјешења или унутрашње организације.

Он је истакао да ће грађани путем апликације „грађанска патрола“ моћи пријавити све проблеме које примијете, а надлежне службе у општини ће адекватно реаговати.

„Грађани ће имати могућност да виде статус пријаве“, навео је Палалија и додао да ће на овај начин сигурно општина побољшати комуникацију са суграђанима.

Он је нагласио да ће запослени који ће радити са грађанима путем апликације бити адекватно припремљени, те информисани о доброј пракси овог пројекта у развијеним западним земљама.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да ова локална заједница улази у пројекат од великог значаја за општину и њене грађане који ће имати лакшу и једноставнију комуникацију.

Он је захвалио имплементаторима пројекта на укључивању Пала у процес дигитализације.

Југовић је навео да ће општина имати прилику да оствари непосредну и блиску комуникацију са грађанима на рјешавању свих битних питања на Палама, а грађани ће на лакши начин износити своје проблеме.

„Ово није једноставан процес и трајаће пар година“, истакао је Југовић и навео да ће локална заједница у наредном периоду дати максималну подршку у финансијском и сваком другом смислу како би пројекат спровели до краја.

Бранко Васиљевић, представник бањалучке фирме „Ди-Ви-Си солушнс“ /ДВЦ Солутионс/, која ће израдити апликацију „грађанска патрола“ за потребе општине Пале, рекао је да ће пријаве путем апликације бити анонимне, те да је могуће послати до три фотографије или снимак у трајању од највише једног минута.

Он је навео да ће грађани ову мобилну апликацију моћи бесплатно да преузму на „гугл плеј продавници“ /Гоогле Плаy Сторе/ или продавници апликација за уређај са системом ИОС, те ће посредством „грађанске патроле“ на врло једноставан начин моћи да пријаве неки проблем који су открили у окружењу, а пријава стиже директно надлежнима у јединицама локалне самоуправе, односно запосленима у општини или неком од јавних предузећа.

„Такав начин комуникације показао се као веома ефективан на нашим претходним искуствима, односно, пријаве су много квалитетније са мултимедијалним доказима“, рекао је Васиљевић.

Вршилац дужности начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Пале Жарко Човић навео је да ће апликација првенствено бити окренута рјешавању комуналних проблема, што је, према његовим ријечима, од великог значаја и за Општинску управу и грађане.

Он је истакао да општина Пале креће ка дигитализацији и модерном начину рада, те усмјеравању паљанске општине ка новим технологијама, које до сада нису биле присутне и примијењене на овај начин.

Овај пројекат, уз финансијску подршку програма „Девелоп“ /девелоППП/ из Њемачке, реализују Њемачка организација за међународну сарадњу /ГИЗ/, те компаније „Ланако“ и „Ди-Ви-Си солушнс“, као и Бит алијанса, удружење ИТ компанија у БиХ.

Пројекат „Паметни градови – ка дигиталној трансформацији градова у БиХ“ трајаће три године.

/Срна/