ПАЛЕ- Данас и сутра Филмотека посвећена класицима научне фантастике

401

Кинотека Републике Српске организоваће данас и сутра на Палама Филмотеку посвећену класичним филмовима научне фантастике из педесетих година прошлог вијека, и то остварењима „Рат свијетова“ и „Забрањена планета“.

На програму Филмотеке публика ће вечерас моћи да види филм „Рат свијетова“ из 1953. године који представља адаптацију истоименог романа британског писца Херберта Џорџа Велса.

„Радња је премјештена у Јужну Калифорнију и приказује како се тим научника на челу са др Клејтоном Форестером /кога тумачи Џин Бери/ истражује пали метеорит за кога се на крају испостави да представља марсовску летјелицу, односно претходницу флоте летјелица које започињу нападати и уништавати градове и људе на цијелој Земљи.

„Филм се, осим по мјесту радње, од романа разликује и по томе што има снажан религијски, односно хришћански акценат који је тешко помирити са атеистичким ставовима самога Велса“, саопштено је из Кинотеке Српске.

Након премијере филм је имао велики успјех па је услиједило снимање бројних филмова са сличном тематиком. У великој је мјери утицао на бројне касније редитеље, међу којима се највише истиче Стивен Спилберг које је неке од сцена користио као инспирацију за „Блиске сусрете треће врсте“.

Сутра је на програму „Забрањена планета“ амерички научно-фантастични играни филм снимљен 1956. године у режији Фреда М. Вилкокса.

Сценарио, инспирисан Шекспировом драмом „Бура“, је радњу смјестио у 23. вијек када истраживачки свемирски брод долази на удаљену планету Алтаир 4 истражити судбину некадашње људске колоније.

Филмотека ће се одржати у сали Културног центра Пале од 19.00 часова, а улаз је слободан.

/Срна/