ПАЛЕ- Договорен наставак сарадње са УН организацијом за храну и пољопривреду

222

Начелник општине Пале Бошко Југовић разговарао је данас са представницима Организације за храну и пољопривреду УН /ФАО/ о даљим корацима у пројекту дигитализације села.

„Посјета представника ове организације показује да Пале воде рачуна о пољопривреди, заштити околине, а израда стратегије руралног развоја и стратегија развоја туризма, које имају ријетке локалне заједнице у Републици Српској, показује да се о томе много води рачуна“, рекао је Југовић новинарима.

Он је додао да локална заједница не би успјела у изради ових стратегија без техничке помоћи прије свега Организације за храну и пољопривреду УН, са којима је данас разговарао о будућим корацима с обзиром да је покренут пројекат дигитализације села, коју имају четири локалне заједнице у региону.

Југовић је захвалио представницима ове организације која на свјетском нивоу контролише производњу хране, води рачуна о заштити човјекове околине, а средства која улажу су за добробит човјечанства.

Према његовим ријечима, они желе да на одређен начин споје туристичке потенцијале, младе задрже у руралним подручјима, с обзиром да Сарајевско-романијска регија располаже великим потенцијалима.

Југовић је навео да је у плану изградња бициклистичке стазе Сарајево-Пале, гондоле Пале-Јахорина-Источно Сарајево, тунел који ће повезивати Пале и Источно Сарајево, све су то капитални пројекти који морају бити праћени производњом хране и промоцијом руралних подручја.

„Само на тај начин можемо бити препознатљиви јер људи треба да долазе и виде те љепоте које Сарајевско-романијска област пружа и сигурно је да ћемо у томе успјети“, поручио је Југовић.

Замјеник регионалног представника за Европу и централну Азију Организације за храну и пољопривреду УН Набил Ганги рекао је да настављају сарадњу са општином Пале која је дио „Иницијативе 1.000 села“, у оквиру пројекта дигитализације села у Европи и Централној Азији.

„Иницијатива дигиталних села није уствари циљ сам по себи, већ само један корак према даљим пројектима и активностима које ћемо проводити“, истакао је Ганги, те додао да ће наставити сарадњу са општином Пале по питању будућих пројеката.

/Срна/