ПАЛЕ- Дом здравља да све капацитете укључи у превенцију ширења вируса

502

Штаб за ванредне ситуације општине Пале наложио је данас паљанском Дому здравља да све расположиве људске и просторне капацитете, као и опрему, укључи у превенцију ширења вируса корона и збрињавање пацијената.

Дом здравља се задужује да са својих до 50 одсто капацитета организује пружање специјалистичких здравствених услуга од данас, и то уз организовање строгог режима наручивања пацијената, уз обавезно кориштење маски за пацијенте, придржавање мјера физичке дистанце од два метра, те личне и респираторне хигијене.

Ова установа дужна је да обезбиједи писана упутства за пацијенте на видном мјесту у чекаоници, а здравствени радници да носе заштитну опрему сходно препорукама које подразумијевају мјере да се сваки пацијент третира као потенцијално заражен.

Из Штаба је саопштено да је паљански Дом здравља обавезан да спроводи епидемиолошке анкете свих лица која су била у контакту са зараженима, са предлагањем епидемиолошких мјера, те да Центар за заштиту менталног здравља при овој установи, у сарадњи са Центром за социјални рад, обезбиједи психосоцијалну подршку лицима у кућној изолацији.

Дом здравља Пале задужује се да, у случају појаве инфекције изазване вирусом корона код својих запослених, хитно обави епидемиолошко истраживање и предузме све потребне мјере, те да о свим активностима и дешавањима у овој здравственој установи извјештава Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Такође, Дом здравља обавезује се да, приликом упућивања пацијената у Болницу „Србија“ Источно Сарајево, уз упутницу за болничко лијечење, обавезно достави и попуњену епидемиолошку анкету креирану од Института за јавно здравство Републике Српске.

Из општинског Штаба за ванредне ситуације наводе да је данашњом наредбом Дом здравља Пале задужен да Комуналној полицији општине, ради благовремене израде инспекцијских рјешења, у року од 24 часа доставља тачне и потпуне податке о лицима која су заражена вирусом корона, као и податке о лицима која су била у контакту са обољелима, те да Комуналној полицији достави тачне и потпуне податке о завршеном здравственом надзору над овим лицима.

Дом здравља задужен је и да обезбиједи додатне капацитете за потребе дневног збрињавања особа инфицираних вирусом корона по принципу дневне болнице, наводе из општинског Штаба за ванредне ситуације.

/Срна/