ПАЛЕ- Дом здравља назван по медицинској сестри Стани Томић

224

Одборници Скупштине општине Пале усвојили су одлуку о измјени оснивачког акта Јавне здравствене установе Дом здравља “Пале”, односно преименовању у Дом здравља “Стана Томић”, по медицинској сестри која је погинула на Жепи 1992. године.

Предсједник Скупштине општине Пале Стефан Стајчић рекао је да је одлука о промјени назива Дома здравља донесена на иницијативу општинске Борачке организације.

“То је још један у низу корака и показатеља да општина Пале има коректну и добру сарадњу са Борачком организацијом. Сви знамо да је Стана Томић била медицински радник Дома здравља Пале која је трагично преминула на Жепи”, изјавио је Стајчић новинарима.

Он је додао да је ово само један начин да се српским борцима одуже за оно што су учинили током Одбрамбено-отаџбинског рата и за стварање Републике Српске.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је на сједници Скупштине општине анализиран одређени број информација о стању електромреже високог и ниског напона у прошлој години, о стању јавног превоза, у области информисања, о улози електронских медија и њиховом активном учешће у раду локалне заједнице, као и акциони план из области запошљавања.

“Биле су и теме које су се односиле на измјене регулационих планова. Све је завршено брзо и у коректној атмосфери”, додао је Југовић.

Стана Томић рођена је 1955. године и до Одбрамбено-отаџбинског рата радила је као медицинска сестра у Болници “Кошево”, одакле у рату долази на Пале у Војну болницу “Коран”.

Била је медицинска сестра која је отишла са борцима Војске Републике Српске на Жепу 4. јуна 1992. године и положила живот на браник отаџбине, док је пружала помоћ тешко рањеним борцима.

Стана Томић је 1993. године постхумно одликована орденом Крста милосрђа.

/Срна/