ПАЛЕ- Завршена зимска школа за произвођаче поврћа у затвореном простору

187

Практичном обуком и додјелом сертификата за 30 пољопривредних произвођача са Пала данас је у овој општини завршена зимска школа за произвођаче поврћа у затвореном простору.

У оквиру зимске школе, коју је организовало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске у сарадњи са општином Пале, била су три предавања за пољопривреднике, а данас је завршена практичном обуком.

Милица Велетић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди при ресорном министарству рекла је да су данас са општином и стручном службом „Агромаркета“ организовали практичну обуку за произвођаче поврћа у заштићеном простору и презентовали правила узимања узорка земљишта за хемијску анализу.

„На практичној обуци показали смо произвођачима како правилано да узму просјечан узорак за испитивање земљишта. Када врше агротехничку мјеру ђубрења, да знају коју количину треба да користе“, рекла је новинарима Велетићева, која је виши стручни сарадник за повртарство подручне јединице Источно Сарајево Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди.

Према њеним ријечима, резултати хемијске анализе земљишта зависе од правилног начина узимања узорка, а од резултата анализе зависи и тачност препоруке која је дата на основу тих резултата и због тога су произвођачима данас то показали на газдинству Јеркић.

Велетићева наводи да би се урадила хемијска анализа са парцеле узима се један просјечан узорак који се састоји од више појединачних, док дубина узимања узорка зависи од повратне културе за коју се ради хемијска анализа.

Омер Омербеговић из фирме „Агромаркет“ захвалио је општини Пале и ресорном министарству што је добио прилику да са преносним апаратом уради произвођачима хемијску анализу земљишта са основним параметрима.

Он је додао да је анализа важна у производњи због подизање нових пластеника како би произвођачи знали са каквим типом земљишта се сусрећу, да виде треба ли радити корекцију земљишта и сличним факторима како би имали успјешну сезону и свој производ.

Произвођач Дејан Јеркић са Пала захвалио је локалној заједници и Министарству на организованој зимској школи и предавањима која су им пуно значила ради даље органске производње.

Он је навео да у пластенику сади паприку, парадајз, краставац, а у зимском периоду салату, шпинат, лук.

/Срна/