ПАЛЕ- Заштитити људска права у ванредним ситуацијама

122

Стручњаци у области права сагласни су да у случају евентуалног новог проглашења ванредне ситуације треба заштити људска права јер је пандемија вируса корона изазвала бројне проблеме и у одлукама које су се тада доносиле постојале су правне празнине, нејасноће и недоречености.

Декан Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Горан Марковић рекао је да су те чињенице биле повод за настанак једногодишњег научно-истраживачког пројекта, чији су резултати представљени јуче, а ту су смјернице на који начин да се заштите људска права у случају поновног проглашења ванредне ситуације.

Према његовим ријечима, једногодишњом анализом утврђено је да су уставни судови Републике Српске и Србије током пандемије кршили људска права која се односе на слободу кретања, у вези са слободом, савјести и вјероисповијести, те неки случајеви у вези са слободом мишљења и јавног изражавања.

Марковић је навео да ће резултати научно-истраживачког пројекта бити понуђени свим релевантним институцијама, јер садржи бројне приједлоге о томе како треба мијењати уставе и законе у Српској и Србији ради ефикаснијег функционисања институција власти и заштите људских права.

Овај пројекат реализовали су правни факултети универзитета у Источном Сарајеву и Новом Саду, а Марковић каже да је материјал настао на 150 страна, у којем је учествовало осам истраживача, од којих четири са Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Пројекат је финансирала Аутономна покрајина Војводина.

Округли сто о теми „Заштита начела уставности и људских права у ванредним околностима у пракси уставних судова Србије и Републике Српске и Европског суда за људска права“ одржан је јуче на Правном факултету на Палама.

/Срна/