ПАЛЕ- За даривање крви пријављено 70 давалаца

320

За данашњу акцију даривања крви на Палама пријавило се око 70 давалаца, речено је Срни у Удружењу добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије.
Предсједник Удружења Госпава Пејић рекла је новинарима да је повећан број захтјева за крви и да очекују да ће прикупити 50 јединица.

Она је истакла да је проблем недостатак појединих крвих група са негативним РХ фактором у Српској.

Пејићева је додала да је сљедећа акција планирана 28. јула у општини Соколац, која је „раме уз раме“ са осталим општинама када је ријеч о одзиву становништа.

Шеф Службе за трансфузиологију у Болници „Србија“ у Источном Сарајеву Јелена Стојановић Лукић рекла је да су резерве крвих група које су негативне и А позитивне смањене јер је била велика потрошња у претходном периоду.

„Прошли мјесец потрошили смо 35 одсто више компонената него у истом периоду прошле године. Из године у годину потрошња крви у Болници Србија је све већа, захтјеви су већи, па се јавља потреба за оваквим акцијама“, поручила је Лукићева.

Она је апеловала да здрави људе, без обзира која су крвна група, од 18 до 65 година у љетном периоду дарују крв, како не би дошли у ситуацију да отказују операције и да пацијент чека крв.

Ненад Томовић рекао је да трећи пут дарују крв, те је позвао суграђане да се одазову оваквим акцијама.

/Срна/