ПАЛЕ- Изложба слика поводом 50 година стваралачког рада Драге Ивановића

189

Изложба слика поводом 50 година стваралачког рада Паљанина Драге Ивановића биће отворена у петак, 21. октобра, у Цековића кући на Палама.

Ивановић, који је наставник ликовног и педагог у пензији, рекао је Срни да слика различите мотиве, али да доминирају пејзажи, цвјетни мотиви, романијски крај, али и мотиви из Фоче одакле је родом.

„Пале, Романија, Јахорина и околина једно је од најљепших поднебља на свијету са својом конфигурацијом терена, детаљима из природе, прелијепим амбијентом и идеални су мотиви за сликање, посебно пејзаже“, навео је Ивановић.

Он је истакао да од када је у пензији, слика интензивније.

Интересовање за ликовно стваралаштво исказивао је још као дијете, од основне школе, преко Средње учитељске до Педагошке академије, смјера ликовног васпитања.

„Послије завршетка академије почео сам да радим у школи као наставник ликовног и нисам заборавио да иницирам не само дјецу, већ сам и ја почео да сликам. У почетку је то била техника темпера, касније уље и акрилне боје“, навео је Ивановић.

Према његовим ријечима, мотиви Ромaније најбројнији су на његовим сликама, које су куповали његови бивши ученици који живе широм свијета и носе их са собом као успомену на родни крај.

Ивановић је истакао да су му мотиви природе и пејзажи некако најближи и увијек интересантни.

Осим сликарства, Ивановић се бавио и израдом уникатних сувенира, а и данас повремено уради неки.

Он сматра да Јахорини недостају сувенири и да ће се у наредном периоду посветити томе.

Ивановић не зна тачан број насликаних слика, али вјерује да их је више од 200, те да продаје слике, јер су квалитетне боје и кистови скупи.

Он је навео да му истовремено буде жао сваке слике која оде, али и драго јер зна да ће она украшавати нечији простор, наводећи да је недавно сазнао да његова слика краси простор и једне амбасаде.

За Ивановића сликање представља фину дјелатност, која опушта, испуњава и чини га срећним. Никада не прави паузу, не чека инспирацију, већ инспирација чека на ред.

Изложба ће бити отворена у 18.00 часова.

Даго Ивановић рођен је у Фочи 1951. године. Педагошки факултет, Одсјек ликовно васпитање и Филозофски факултет, Одсјек педагогија и психологија, завршио је у Сарајеву.

Већи дио радног вијека провео је у Основној школи „Пале“ на Палама, радећи као наставник ликовног васпитања, а потом и као педагог.

Члан је Удружења ликовних умјетника „Тон“ из Фоче.

/Срна/