ПАЛЕ- Министар Пашалић посјетио општину, разговарано о помоћи пољопривредницима путем ИФАД пројекта

288

Општина Пале подржава пољопривредне произвођаче у овој локалној заједници, рекао је начелник Бошко Југовић, те захвалио пољопривредницима што показују иницијативу и унапређују своју производњу.

“До сада смо кроз повећање премије за млијеко, помоћи при набавци прикључних машина и пластеника, показали да водимо рачуна о производњи хране, а помажемо и рад Градске пијаце на којој пољопривредни произвођачи излажу и продају своје производе”, рекао је Југовић након састанка са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борисом Пашалићем.

Он је у име локалне управе захвалио свима који се одлучују на ове кораке, јер је економска криза у свијету показала да производња хране на локалном нивоу може једног дана да одлучи да ли можете да спасите своју економију, привреду и да се прехраните.

Југовић је истакао да је евидентно да се све више младих брачних парова на подручју општине Пале укључује у пољопривредну производњу, али и вишечлане породице, те захвалио ресорном министарству које им помаже да реализују своје пројекте.

Према његовим ријечима, са министром Пашалићем је разговарано и о санацији ријечних корита у општини, као и о новим подстицајним мјерама које ће ресорно министарство и локална заједница заједно проводити у наредном периоду.

Менаџер пољопривредног кластера Сарајево-Романија-Подриње /СРП/ који спроводи ИФАД пројекат на терену Жељка Пјевић рекла је да је Влада Републике Српске путем ресорног министарства на подручју Сарајевско-романијске регије подржала произвођаче из различитих сектора.

“Пољопривредни кластер покушава да настави рад са пољопривредним произвођачима на начин што ће им обезбиједити стручну помоћ кроз савјетодавне услуге, предавања и маркетиншки их подржати. Циљ нам је да се производи из пластеника нађу на тржишту и да домаћинства повећавају кућни буџет”, навела је Пјевићева.

Југовић и Пашалић посјетили су пољопривредно газдинство Марка Мандића, који је путем ИФАД пројекта добио пластеник површине 100 метара квадратних у коме ће узгајати и продавати на тржишту домаће сорте поврћа.

Мандић је рекао да је задовољан продајом производа на Градској пијаци на Палама, нагласивши да су цијене задовољавајуће и пропорционалне уложеним средствима.

Он је захвалио ресорном министарству, општини Пале и пољопривредном кластеру који су помогли у набавци пластеника.

“Пластеник користимо за властите потребе, а вишкове продајемо на Градској пијаци. Самим тим, све што смо овдје произвели добро је за нашу пољопривреду, јер то значи да мање производа увозимо”, истакао је Мандић.

/Срна/

фото: општина Пале