ПАЛЕ- Најмлађа беба Макарије Тодоровић

360

На манифестацији „Конференција беба“ на Палама на којој су учествовале 233 бебе узраста до двије године за предсједника конференције изабран је Макарије Тодоровић, који је рођен прије 11 дана.

За замјеника предсједника изабрана је Мила Шиљак, рођена 10. јуна, док је други замјеник „најстарија“ беба Растко Работа рођен 5. јула 2020. године.

Награђени су и родитељи петоро дјеце НЈегош и Наташа Симанић, те родитељи четворо малишана Никола и Даница Јокић.

Мајка најмлађе бебе Катарина Тодоровић каже да јој је Макарије прво дијете, али да ће их бити још, те да се организовањем ове дивне конференције указује на значај рађања и истовремено промовишу породица и њене вриједности.

Милица Шиљак, мајка Миле која је рођена прије 17 дана, рекла је да јој је драго што су учествовали на предивној манифестацији која промовише наталитет и изразила наду да ће учествовати и наредних година.

Помоћник министра за породицу Републике Српске Босиљка Бошњак рекла је новинарима да је „Конференција беба“ 1999. године кренула са Пала и да је ресорно министарство од 2006. године препознало ову манифестацију као манифестацију од значаја за Републику, па су преузели одговорност да буду покровитељи у свим општинама широм Српске.

„Након двије године поново се пријавио велики број општина за манифестацију, а већина локалних заједница у Републици Српској је препознала њен значај, важност породице и одговорног родитељства, као и значај рађања дјеце. Родитељи имају подршку своје локалне заједнице, Владе Српске и свих
институција у оквиру Владе“, истакла је Бошњакова.

Директор Културно-спортског центра Пале Славка Брезо навела је да је ово 23. „Конференција беба“, да манифестација промовише рађање, здраву породицу и да су помјерили границе када је ријеч о броју пријављене дјеце.

„Циљ манифестације је промовисање породице. Можемо рећи да су Пале град беба, омладине, љубави, а вечерас смо сви заједно послали поруку да је породица основна ћелија друштва“, рекла је Брезо.

Она је додала да је организован културно-забавни програм и да су, захваљујући спонзорима, уручене пригодне награде.

Начелник општине Пале Бошко Југовић уручио је новчани бон вишечланој породици Симанић са Пала.

Југовић наглашава да општина Пале улаже много у пронаталитетну политику давањем једнократне помоћи за рођење првог, другог, трећег и сваког наредног дјетета, те подстицајним мјерама, изградњом вртића и стипендирањем.

/СРНА/