ПАЛЕ- Обиљежена 31 година од мучког убиства српских бораца код Жепе

229

Жепа је најболнија рана и успомена за општину Пале из Одбрамбено-отаџбинског рата, поручено је на обиљежавању 31 године од мучког убиства из засједе 45 српских бораца код Жепе, од којих је највише било са Пала.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Пале Јасна Лазаревић Гавриловић рекла је новинарима да је прошла 31 година од како су Пале испратиле борце на хумани задатак достављања хране војницима који су обезбјеђивали релеј на коти Зловрх током којег је њих 45 мучки убијено у засједи.

„На овом мјесту су, осим тих бораца, погинуле и неке будуће генерације оних који за собом нису оставили потомство и једна мајка“, рекао је Гавриловићева.

Начелник општине Пале Бошко Југовић каже да сваке године Паљани обилазе спомен-обиљежје код Жепе са посебним пијететом.

„Надам се да након толико година бар трунку гриже савјести имају ти који су то урадили, јер једно је борити се на прави начин, а друго је убијати из засједе“, додао је Југовић.

Он је истакао да садашње генерације уживају у слободи за коју су живот дали ови погинули борци, чија се д‌јела бране кроз културу сјећања.

Преживјели борац Јовица Горета, који је имао 21 годину када се нашао у колони Паљана ка коти Зловрх, каже да је било договорено са муслиманском страном да прођу мирно путем до релеја на Зловрх, али да је у кањону према Жепи почела пуцњава са свих страна са околних литица и да су тада на локацији Ризе погинула прва три борца из колоне.

Он каже да су након тога наставили пут до мјеста на коме се данас налази спомен-обиљежје за погинуле борце, гд‌је је прекинута колона и гд‌је су нападнути са свих страна обарањем дебала и камења са литица.

„Колона је стала и настао је прави покољ“, испричао је Горета, додајући да је у тој борби погинуло 45 бораца, педесетак је рањено, а за тијелима два борца се још трага.

Он каже да сваке године долазе на мјесто страдања да се присјете тога.

На спомен-обиљежје код Жепе вијенце су положили изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, народни посланик Ацо Станишић, представник Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, делегације општина и борачких организација Пале, Источни Стари Град и Хан Пијесак, Борачке организације „Илиџански борац“.

Вијенце су, између осталих, положиле и делегација Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, осталих организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и Полицијске управе Источно Сарајево.

/Срна/

Фото: општина Пале